Tandíjuk visszafizetését követelik a művészeti iskola tanulói

Visszakövetelik a tandíjukat a Glasgow School of Art hallgatói, írja a The Sunday Post. A diákok elmondása szerint az állapotok katasztrofálisak, nincs tanár és ellátmány, a stúdiótermek fűtetlenek.

Több mint 20 ezer fontos tandíjuk visszafizetését követelik a Glasgow School of Art diákjai. Elmondásuk szerint az előző tanévben a Charles Rennie Mackintosh által tervezett épületben voltak óráik, ahol 2015-ben és 2018-ban is tűz ütött ki. Az épület omladozik, a stúdiótermekben nincs fűtés, az oktatók pedig nem tartanak órákat.

glasgow school of arts tűzvész
A Glasgow School of Arts / Fotó: Glasgow Guardian / Madeleine Baker

Az egyetemen közel 20 ezer fontba kerül az egyéves szépművészeti posztgraduális képzés cserediákok számára. A brit és EU-s diákok 8 ezer fontot fizetnek. Az intézményt a művészeti- és tervezői felsőoktatásban a világ 8. legjobbjaként tartják számon.

Maurer Dóra eljutott oda, ahová egy magyar képzőművész sem: önálló kiállítása nyílik a Tate Modernben

A kiállításon a Kossuth-díjas művész, Maurer Dóra hozzávetőleg 35 munkáját mutatják be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek bemutatják pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedet ölel fel az 1937-es születésű alkotó pályafutásából. A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején.

A mesterképzés tavalyi tanévének 34 diákjából 29-en írták alá a 11 oldalas panaszlevelet, amiben elégedetlenségüket fejezik ki és kompenzációt követelnek. Többet között arra panaszkodtak, hogy a híres intézménytől távol, a város másik oldalán kellett tanulniuk hideg, nyirkos termekben. Arról is beszámolnak, hogy az egyik évfolyamtársuknak mentális betegsége lett az elszigetelődéstől.

glasgow school of art tűz
Tűzoltók próbálják elfojtani a lángokat a Glasgow-i egyetemen. / Fotó: The Sunday Post

Az intézmény 2015-ben gyulladt ki és tavaly nyílt volna meg újra. Azonban júliusban ismét tűz ütött ki benne, amitől az épület majdnem összeomlott. A diákokat senki nem értesítette a megváltozott körülményekről. Az egyetem sajtószóvivője azt nyilatkozta, minden bejelentett panaszt komolyan kezelnek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból