A klímaválság világszerte károsítja a magzatok, újszülöttek és csecsemők egészségét – derült ki hat új tanulmányból.

Az éghajlatváltozás maradandó károsodást okoz a gyerekek fejlődésében

A tudósok kimutatták, hogy a megnövekedett hőség összefüggésben áll a csecsemők gyors súlygyarapodásával, ami növeli az elhízás kockázatát a későbbi életkorban. A magasabb hőmérséklet összefüggésbe hozható a koraszüléssel, amelynek egész életen át tartó egészségügyi hatásai lehetnek, valamint a kisgyermekek megnövekedett kórházi kezeléséhez, írja a The Guardian.

A kezdetektől fogva, a fogantatástól kezdve a kisgyermekkoron át a serdülőkorig kezdjük látni az éghajlati veszélyek egészségre gyakorolt fontos hatásait

 – mondta Gregory Wellenius professzor, aki Amelia Wesselinkkel együtt szerkesztette a lapszámot, mindketten a bostoni közegészségügyi egyetemen.

Izraeli tudósok találták meg a kapcsolatot a hőség és az első életévben bekövetkezett gyors súlygyarapodás között . 200 000 születést elemeztek, és azt találták, hogy az éjszakai hőmérséklet legmagasabb 20%-ának kitett babáknál 5%-kal nagyobb a gyors súlygyarapodás kockázata.

Világszerte a gyerekek 18%-a túlsúlyos vagy elhízott. A csecsemők gyors súlygyarapodásának egyik lehetséges mechanizmusa az, hogy kevesebb zsírt égetnek el a testhőmérséklet fenntartása érdekében, amikor a környezeti hőmérséklet magasabb.

A globális felmelegedés és az erdőtüzek emelik a koraszülés kockázatát

Egy kaliforniai tanulmány kimutatta, hogy ha egy anya a fogantatás előtti hónapban erdőtüzeknek van kitéve, az megkétszerezi a gastroschisis nevű születési rendellenesség kockázatát , amikor a baba belei és néha más szervek is kinyúlnak a testből a bőrön lévő kis lyukon keresztül.

A tudósok kétmillió születést vizsgáltak meg, ezek 40%-át olyan anyáknál, akik egy erdőtűztől 15 mérföldön belül éltek, és az ebből eredő légszennyezést, amelyről már ismert volt, hogy káros a terhes nőkre és magzataikra . Azt találták, hogy a terhesség első trimeszterében erdőtüzek közelében élő anyáknál 28%-kal nőtt a születési rendellenességek kockázata.

Két új tanulmány vizsgálta a magas hőmérséklet és a koraszülés közötti kapcsolatot. Az első vizsgálat csaknem egymillió terhes nőt vizsgált Új-Dél-Walesben, Ausztráliában 2005 és 2014 között, akiknek 3%-a 37 hét előtt szülte meg gyermekét.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik a születés előtti héten az állam legmelegebb helyeinek 5%-án tartózkodtak, 16%-kal nagyobb volt a koraszülés kockázata. Korábbi kutatások hasonló hatást találtak Brisbane melegebb szubtrópusi városában , de ez volt az első Ausztrália mérsékeltebb övezetében.

A [koraszülés] kockázata valószínűleg nőni fog a globális hőmérséklet és a hőhullámok várható növekedésével – ez potenciálisan komoly aggodalomra ad okot

 – mondták a kutatók, Edward Jegasothy vezetésével a Sydney-i Egyetemen.

második tanulmány 200 000 születést elemzett 2007 és 2011 között a texasi Harris megyében – ideértve Houstont is –, ahol az emberek hozzá vannak szokva a hőséghez. Ebben az időszakban Texas legmelegebb nyara volt 2011-ben. Az anyák negyede legalább egy nagyon forró napnak volt kitéve terhesség alatt, olyan napoknak, amikor a hőmérséklet elérte a történelmi nyári hőmérséklet felső 1%-át. A tudósok megállapították, hogy a koraszülés kockázata 15%-kal magasabb volt a forró napok utáni napon. A kockázat azonban még magasabb volt a különösen korai születéseknél, a 28. hét előtt született babáknál háromszoros volt, és magasabb volt az anyák leghátrányosabb helyzetű 20%-ánál is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet