A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való maximálásával csupán feleannyit emelkedne a század végére a globális tengervízszint a jégtakarók olvadása miatt, mint azt a jelenlegi előrejelzések mutatják – derült ki egy nagyszabású tanulmányból.

Globális felmelegedés: Jelenleg a legpesszimistább forgatókönyvnél és rosszabb a helyzet

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként fognak reagálni a bolygó fagyott régiói a globális felmelegedésre, az egyre erősödő üvegházhatásúgáz-kibocsátásra.

Az 1993 óta bekövetkezett globális tengervízszint emelkedése csaknem feléért az olvadó szárazföldi jég a felelő és a szakemberek már jó ideje arra figyelmeztetnek, hogy az antarktiszi jégtakarók még a legpesszimistább forgatókönyveknél is gyorsabb ütemben tűnnek el — olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Globalis Felmelegedes Tengervizszint Jegolvadas
Az Antarktisz olvadása lehet, még a 1,5 fokos maximalizálással is még túl nagy bajt fog okozni. / Fotó: Annie Spratt / Unsplash

Egy csaknem 50 fős nemzetközi kutatócsoport most több száz olvadásszimulációt vetett össze az Antarktisz és Grönland jégdzsungeleiről, amelyek együttesen elegendő fagyott vizet tartalmaznak ahhoz, hogy mintegy 65 méterrel megnöveljék a világ tengereit. A klímakutatók emellett figyelembe vették a Föld több mint 220 ezer gleccserének olvadási modelljeit is.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén a jégolvadásból származó átlagos tengerszint-emelkedés 13 centiméter lenne a század végéig, szemben a jelenleg előre jelzett 25 centiméterrel. Sajnos a 1,5 fokos maximalizálás is kemény dió, ha ugyanígy haladunk tovább, 5 éven belül elérjük az 1 fokos hőmérséklet-emelkedést.

Az Antarktisz esetében még nem egyértelműek az adatok, de nem néz ki jól a tengervízszint emelkedése

Az elemzés szerint a grönlandi jégtakarók olvadásának tulajdonítható tengervízszint emelkedése 70 százalékkal csökkenne, míg a szárazföldi gleccserek hozzájárulása nagyjából megfeleződne.

Az Antarktisz esetében azonban nem voltak ennyire egyértelműek az előrejelzések. A számítások azt mutatták, hogy 95 százalék az esély arra, hogy az Antarktisz kevesebb mint 56 centiméterrel járul hozzá a tengerszint-emelkedéshez 2100-ra.

Egy “pesszimistább forgatókönyv” szerint azonban a jeges kontinens hozzájárulása akár ennél is nagyobb lehet, még akkor is, ha sikerül másfél fokban maximalizálni a felmelegedést.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk