Riikka Hyvönen, finn festőnő különös oldalról közelíti meg a feminizmus kérdését: női fenekeket fest le, amiken különböző véraláfutásokat ábrázol. Riikkát művészetéről, a nőkért folytatott küzdelméről, és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Hirdetés

ContextUs.hu: Mi motivált arra, hogy véraláfutásokról készíts festményeket?

Sok éven keresztül görkorcsolyáztam. Igazából három különböző csapatban, Helsinkiben és Londonban is. Először akkor kezdtem felfigyelni arra, hogy a csapattársaim egymásnak mutatták a véraláfutásokat a pályán, különösen egy-egy jó játék után. A görkoris véraláfutások,vagy görkoris csókok, ahogy mi jobb szeretjük nevezni őket, csodálatra méltóak mind az online és a való életben is. Nekünk ezek a tisztelet jelei. Abban az időben nyűgözött le az is, ahogyan a görkoris szubkultúra megalkotja a saját objektumait az interneten: online fotókat posztolni és kommentálni őket a szépség kendőzetlen reprezentációjának az elválaszthatatlan része. Így indult az érdeklődésem a véraláfutások pszichológiájával kapcsolatban, amit azóta is követek.

ContextUs.hu: A modelljeid kivétel nélkül nők. Gondoltál már rá, hogy férfiakat is fess?

Ez az, amin már régóta gondolkodik Riika Hyvönen. Úgy vélem, ugyancsak elbűvölő lenne tárgyiasítani egy férfit a művészetemen keresztül, de másfelől nem döntöttem még el, mert meglehet, hogy a figyelem túl messzire sodródna az eredetitől így, ha férfiakat is ábrázolnék. Azt hiszem, még nem erőltetem ennek a döntésnek a meghozatalát, pedig nem egy férfi küldött már nekem képeket a sérüléseiről.

ContextUs.hu: Nőként nőket ábrázolsz. Van ennek bármilyen gender-üzenete?

Határozottan van. Számomra a görkorcsolya a nők csodálatos közösségéről és szokatlan szubkultúrájáról szól, ami bátorítja a nőket arra, hogy azok legyenek, akik lenni szeretnének. Mint a legnagyszerűbb fikció megteremtőinek, a görkoris lányoknak is sikerült megmutatniuk nekünk a világ egy új árnyalatát: megalkotják a saját szabályaikat.

Riikka Hyvönen - Görkori csókok interjú

ContextUs.hu: A képeid közül személyes kedvencem a halászhálóhoz és a szigetországhoz hasonlított sérülés. Mindig egy-egy alakzathoz mérten kívánod a sérüléseket ábrázolni? Mennyire uralja a spontaneitás a művészeted?

A hatalmas 3D-s munkáim mindegyike valódi fotókon alapszik. Néhány az eredeti képek közül, különösen a koraiak, a bátor csapattársaimtól származnak. Olyan élethűen ábrázolom a sérüléseket, amennyire csak lehetséges, de a művek nem valóságszerűek. Általában a korisok küldenek fotókat a véraláfutásokról, körbevágják a képet, így használhatom a művészi szabadságomat.

ContextUs.hu: A képek többségén női fenekeket láthatunk. Miért döntöttél ezek mellett? Más testtáj ábrázolása mennyire jöhet számításba nálad?

A görkorcsolyázás rendkívül gyors iramú – összességében egy tagadhatatlanul agresszív sport. Azért választottam a fenekeket a test más tájai helyett, mert ez a legvalószínűbb pont a testen a színes görkoris csókok előfordulásában. A nagy fenék általában nagyszerű blokkoló is tud lenni.

ContextUs.hu: Az első ihletet a barátodtól, Selmától kaptad, aki gördeszkázik. Rajta kívül inspirál valaki az önmegvalósításban? Van példaképed, akire felnézel?

A teljes görkoris közösség és annak tagjai inspiráltak engem. Próbálok igazságot szolgáltatni az ösztönző közösségnek, ami olykor agresszív is tud lenni, bemutatni a sportág feminista szellemét és természetes eleganciáját, ami olyan közel áll a szívemhez.

Fotó: Samuli Karala
Fotó: Riika Hyvönen kutyájával | Samuli Karala

ContextUs.hu: Volt már kiállításod Londonban és Helsinkiben is. Szerepel a terveid között, hogy más városokba is elvidd a képeidet?

Idén volt kiállításom Helsinkiben, Londonban, Brüsszelben és Los Angelesben. Jövőre Berlinben, Belfastban és Helsinkiben mutathatom meg a munkáimat, és remélhetőleg még más helyeken is!

ContextUs.hu: Ért-e bármilyen negatív kritika, támadás a művekkel kapcsolatban?

Nos, általában nehezen tudom elkerülni a kommentek olvasását a képeim alatt az interneten. De igen, néha véletlenül rápillantok szavakra, amik – nem túl gyakran, szerencsére – olyan dolgok miatt vádolják a munkámat, mint a tárgyiasítás, photoshoppolás, zsír-megszégyenítés és/vagy a nők rasszista megkülönböztetése. Bár mindenkinek megvan a joga véleményt formálni természetesen, nem igazán tudok a munkáimra ráismerni ezekből a kommentárokból – amúgy is, úgy ábrázolom ezeket a nőket, ahogyan ők saját magukat.

ContextUs.hu: Mit szeretne üzenni Riika Hyvönen a festményeivel a világnak?

Szeretnék segíteni az embereknek a szépség váratlan helyeken való keresésében. Valamint meg szeretném kérdőjelezni szépségünk kulturális hitét – hogy bővítsük elképzelésünket abban, hogy mi is a szépség.

Riikka Hyvönen munkái ITT tekinthetők meg.

Címlapfotó: Riikaa Hyvönen weboldala.

Hirdetés