Grant Shapps, az Egyesült Királyság közlekedési államtitkára egy törvénymódosítást javasolt, amely bezárná a kiskapukat az emlékműveket megrongáló emberek büntetőeljárásában.

Keményebben akarnak fellépni a Colton-szobor ledöntése után

Nagy-Britannia nem olyan ország, ahol “a közvagyon megsemmisítése valaha is elfogadható” – idézte a The Guardian a kabinet egyik miniszterét, miközben a konzervatív parlamenti képviselők csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy négy embert felmentettek Edward Colston rabszolgakereskedő szobrának ledöntése ügyében.

Grant Shapps azt mondta, hogy a törvény módosításával megszüntetik a „potenciális kiskaput”, amely korlátozza az emlékműveket megrongáló személyek büntetőeljárás alá vonását.

Négy személy – Rhian Graham (30), Milo Ponsford (26), valamint Sage Willoughby (22) és Jake Skuse (33) – ellen indult eljárás, mert egy Black Lives Matter tüntetés során ledöntötték a szobrot 2020 júniusában. További hat embert ítéltek 100 font bírságra és közmunkára.

Grant Shapps törvénymódosító javaslata az érzelmi károkat is beleszámolná a büntetésbe

A hatályos jogszabályok szerint a bűncselekmények elkövetése akár 10 év börtönbüntetést is vonhat maga után. De ahol a kár nem éri el az 5000 fontot, a maximális büntetés három hónap börtön és legfeljebb 2500 font pénzbírság.

A parlament által vizsgált új törvényjavaslat azonban lehetővé tenné, hogy a bíróságok mérlegeljék a köztulajdonban okozott károkkal járó érzelmi kárt, és a felmerülő költségektől függetlenül 10 évre emeljék a maximális büntetést.

Az egyik vádlott, Graham tagadta, hogy a Colston-emlékmű ledöntése precedenst teremtett volna arra, hogy az emberek elkezdjenek szobrokat döntögetni. A Good Morning Britainnek nyilatkozva a következőket mondta: „Tökéletesen megértem az emberek aggodalmát, és tényleg nem hiszem, hogy ez egy zöld jelzés arra, hogy mindenki elkezdje a szobrok ledöntését.”

A legtöbb ember nem érti ennek a történetnek, ennek a szobornak a részleteit, és a békés eltávolítására irányuló hosszú kampányt. A 125 évig ott álló szobor egy tömeggyilkos karrierjét igazolta

– mondta az esetről David Olusoga történész és író.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet