Korábban azt nyilatkozta Greta Thunberg, hogy a klímavédelemnek nem díjakra van szüksége. Most mégis elfogadott egyet. Ezúttal miért döntött másképp?

Veni, vidi

Tavaly egy tizenhét éves svéd lány nevétől volt hangos a sajtó. Greta Thunberg 2018-ban a svéd Parlament előtt kezdett iskolasztrájkba, amivel országos és nemzetközi szinten számos hasonló megmozdulást indított el. Újabban Thunberg-hatásnak nevezik a jelenséget, ami a fiatalok klímavédelmi aktivizmusra való hajlandóságát takarja.

Greta Thunberg Klima Alternativ Nobel Dij
Greta Thunberg Az Amerikai Fehér Ház Előtti Tüntetésen / Fotó: Afp

Fiatalokat és idősebbeket egyaránt inspirál az, ahogy a klímakatasztrófára igyekszik irányítani a figyelmet. Másokból személye ellenérzéseket vált ki.

Greta Thunberg visszautasította a díjat, mondván, a klímamozgalomnak nem erre van szüksége

ismét kemény szavakat használt, és nem fogadta el az Északi Tanács neki ítélt környezetvédelmi díját. Az Északi Tanácsot öt észak-európai állam (Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország, Izland), valamint a balti országok és egy német szövetségi állam mint megfigyelő státusszal rendelkező tagok alkotják.

Az ENSZ klímacsúcsán szenvedélyes beszédet intézett a hallgatósághoz. Kevésbé finomkodva: beolvasott a megjelent politikai és gazdasági elitnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Tömeges kihalás szélén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről tudnak beszélni. Hogy merészelik?” [/perfectpullquote]

vonta kérdőre a klímacsúcson megjelenteket. Később a davosi Világgazdasági Fórumon is szót kapott. 2019-ben Nobel Békedíjra jelölték és a Time magazin az Év Emberének választotta.

Díjazni vagy nem díjazni?

A Right Livelihood Awardot Alterntív Nobel-díjként is emlegetik, ezt idén Thunberg nyerte el, írja a Dazed.

A magas pénzösszeggel járó díjra bárki nevezhet bárkit, csak rokont vagy önmagát nem. A kritérium, amit a bizottság figyelembe vesz, az az élhetőbb jövőért végzett áldozatos munka.

Korábban Thunberg visszautasította az Északi Tanács Természeti és Környezeti díját, mondván a klímavédelemnek nem díjakra van szüksége. Az ok, amiért most másképp döntött valószínűleg az lehet, hogy az Alternatív Nobel összegének gyakorlatias felhasználására kész terve van.

A fiatal aktivista egy alapítványt szeretne létrehozni a díj 100 ezer dollárnak megfelelő összegéből. A szervezet a fenntarthatóság, a klímavédelem és a mentális egészség megőrzése mellett állna ki.

Zseniális (ki)oktatóvideót készített két humorista Greta Thunberg trolljainak

Az ABC Australia a Twitteren osztotta meg a kisfilmet az alábbi ajánlással: “Bátran tekintse meg, ha Ön olyan felnőtt ember, akit idegesít egy 16 éves aktivista”, szúrta ki a . Mark Humphries és Evan Williams, két szatirikus humorista készítette a frappáns jelenetet a trollok gyűlölködő kommentjeire válaszul.

Ole von Uexkull, a díj igazgatója elmondta, hogy hosszú távú támogatást szeretnének nyújtani Thunberg alapítványa számára. A fiatal lányról a BBC hamarosan dokumentumfilmet fog bemutatni. Ha alaposabban utánaolvasnál a Thunberg-jelenségnek, itt írtunk róla.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.