Követem Közélet Greta Thunberg megkapta az Alternatív Nobel-díjat

Greta Thunberg megkapta az Alternatív Nobel-díjat

Promóció

Korábban azt nyilatkozta Greta Thunberg, hogy a klímavédelemnek nem díjakra van szüksége. Most mégis elfogadott egyet. Ezúttal miért döntött másképp?

Veni, vidi

Promóció
- Advertisement -

Tavaly egy tizenhét éves svéd lány nevétől volt hangos a sajtó. Greta Thunberg 2018-ban a svéd Parlament előtt kezdett iskolasztrájkba, amivel országos és nemzetközi szinten számos hasonló megmozdulást indított el. Újabban Thunberg-hatásnak nevezik a jelenséget, ami a fiatalok klímavédelmi aktivizmusra való hajlandóságát takarja.

Greta Thunberg az amerikai Fehér Ház előtti tüntetésen / Fotó: AFP

Fiatalokat és idősebbeket egyaránt inspirál az, ahogy a klímakatasztrófára igyekszik irányítani a figyelmet. Másokból személye ellenérzéseket vált ki.

Greta Thunberg visszautasította a díjat, mondván, a klímamozgalomnak nem erre van szüksége

ismét kemény szavakat használt, és nem fogadta el az Északi Tanács neki ítélt környezetvédelmi díját. Az Északi Tanácsot öt észak-európai állam (Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország, Izland), valamint a balti országok és egy német szövetségi állam mint megfigyelő státusszal rendelkező tagok alkotják.

Az ENSZ klímacsúcsán szenvedélyes beszédet intézett a hallgatósághoz. Kevésbé finomkodva: beolvasott a megjelent politikai és gazdasági elitnek.

„Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Tömeges kihalás szélén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről tudnak beszélni. Hogy merészelik?”

vonta kérdőre a klímacsúcson megjelenteket. Később a davosi Világgazdasági Fórumon is szót kapott. 2019-ben Nobel Békedíjra jelölték és a Time magazin az Év Emberének választotta.

Díjazni vagy nem díjazni?

A Right Livelihood Awardot Alterntív Nobel-díjként is emlegetik, ezt idén Thunberg nyerte el, írja a Dazed.

A magas pénzösszeggel járó díjra bárki nevezhet bárkit, csak rokont vagy önmagát nem. A kritérium, amit a bizottság figyelembe vesz, az az élhetőbb jövőért végzett áldozatos munka.

Korábban Thunberg visszautasította az Északi Tanács Természeti és Környezeti díját, mondván a klímavédelemnek nem díjakra van szüksége. Az ok, amiért most másképp döntött valószínűleg az lehet, hogy az Alternatív Nobel összegének gyakorlatias felhasználására kész terve van.

A fiatal aktivista egy alapítványt szeretne létrehozni a díj 100 ezer dollárnak megfelelő összegéből. A szervezet a fenntarthatóság, a klímavédelem és a mentális egészség megőrzése mellett állna ki.

Zseniális (ki)oktatóvideót készített két humorista Greta Thunberg trolljainak

Az ABC Australia a Twitteren osztotta meg a kisfilmet az alábbi ajánlással: “Bátran tekintse meg, ha Ön olyan felnőtt ember, akit idegesít egy 16 éves aktivista”, szúrta ki a . Mark Humphries és Evan Williams, két szatirikus humorista készítette a frappáns jelenetet a trollok gyűlölködő kommentjeire válaszul.

Ole von Uexkull, a díj igazgatója elmondta, hogy hosszú távú támogatást szeretnének nyújtani Thunberg alapítványa számára. A fiatal lányról a BBC hamarosan dokumentumfilmet fog bemutatni. Ha alaposabban utánaolvasnál a Thunberg-jelenségnek, itt írtunk róla.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3