Szeptembertől Greta Thunberg is visszaül az iskolapadba

A 17 éves klímaaktivista, Greta Thunberg tucatnyi elismerés, sztrájk, kezdeményezés és vezető politikusokhoz intézett beszéde után szeptembertől visszaül az iskolapadba. 

Vissza a régi kerékvágásba!

Szeptembertől Greta Thunberg is visszaül az iskolapadba. A svéd környezetvédelmi aktivista egy évig felfüggesztette a tanulmányait, hogy figyelmét teljes egészében a klímakatasztrófára és az azt megelőző tevékenységekre fordíthassa. 

thunberg iskola
Egy év kihagyás után Greta Thunberg is visszatér az iskolába / Fotó: Getty Images

Ez alatt az egy év alatt Thunberg számos elismerésben részesült. Sztrájkokat és más eseményeket kezdeményezett, amelyek nemcsak a fiatalok, de a világ vezető politikusainak figyelmét is felhívta a globális felmelegedés veszélyeire. Ugyan az is igaz, hogy a fiatal lány nem fogadta el az elismeréseket, mondván a klímamozgalomnak nem erre van szüksége. 

Produktív egy év

Greta Thunberg sokat tett az elmúlt évben. Augusztus közepén egy nulla kibocsátású vitorlás hajóval indult útnak az Atlanti-óceánon. Ezután éghajlat-demonstrációs túrát szervezett Amerikán keresztül. Tiltakozásokhoz csatlakozott, találkozott az állami törvényhozókkal és beszélt az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i éghajlati csúcstalálkozóján is, írja a Dazeddigital. 

Greta Thunberg egy csípős Twitter-bejegyéssel tért vissza

A koronavírus-járvány idejére a klímaválság problémája alaposan háttérbe szorult a médiában is. A legutóbbi érdemi hírek Greta Thunbergről március elejére datálódnak. Februárban még arról írtunk, hogy egyszerre két filmet is forgatnak az életéről, majd március elején konkrétumok nélküli üres szavaknak nevezte az Európai Unió környezetvédelmi programját.

A múlt hónapban Thunberg nyílt levelet írt közzé más éghajlati aktivistákkal és iskolai sztrájkolókkal együtt. Ezt aztán az összes EU vezetőnek és államfőnek elküldték. Továbbá elnyerte 1 millió eurós Gulbenkian-i emberiségdíjat, amelyet különféle szervezeteknek és projekteknek adományozott, akik az éghajlati és ökológiai válság által sújtott emberek támogatására törekszenek. A fiatal lány életébe pedig hamarosan részletesebb betekintést is nyerhetünk egy készülő filmnek köszönhetően. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból