A 17 éves klímaaktivista, Greta Thunberg tucatnyi elismerés, sztrájk, kezdeményezés és vezető politikusokhoz intézett beszéde után szeptembertől visszaül az iskolapadba. 

Vissza a régi kerékvágásba!

Szeptembertől Greta Thunberg is visszaül az iskolapadba. A svéd környezetvédelmi aktivista egy évig felfüggesztette a tanulmányait, hogy figyelmét teljes egészében a klímakatasztrófára és az azt megelőző tevékenységekre fordíthassa. 

Thunberg Iskola
Egy Év Kihagyás Után Greta Thunberg Is Visszatér Az Iskolába / Fotó: Getty Images

Ez alatt az egy év alatt Thunberg számos elismerésben részesült. Sztrájkokat és más eseményeket kezdeményezett, amelyek nemcsak a fiatalok, de a világ vezető politikusainak figyelmét is felhívta a globális felmelegedés veszélyeire. Ugyan az is igaz, hogy a fiatal lány nem fogadta el az elismeréseket, mondván a klímamozgalomnak nem erre van szüksége. 

Produktív egy év

Greta Thunberg sokat tett az elmúlt évben. Augusztus közepén egy nulla kibocsátású vitorlás hajóval indult útnak az Atlanti-óceánon. Ezután éghajlat-demonstrációs túrát szervezett Amerikán keresztül. Tiltakozásokhoz csatlakozott, találkozott az állami törvényhozókkal és beszélt az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i éghajlati csúcstalálkozóján is, írja a Dazeddigital. 

Greta Thunberg egy csípős Twitter-bejegyéssel tért vissza

A koronavírus-járvány idejére a klímaválság problémája alaposan háttérbe szorult a médiában is. A legutóbbi érdemi hírek Greta Thunbergről március elejére datálódnak. Februárban még arról írtunk, hogy egyszerre két filmet is forgatnak az életéről, majd március elején konkrétumok nélküli üres szavaknak nevezte az Európai Unió környezetvédelmi programját.

A múlt hónapban Thunberg nyílt levelet írt közzé más éghajlati aktivistákkal és iskolai sztrájkolókkal együtt. Ezt aztán az összes EU vezetőnek és államfőnek elküldték. Továbbá elnyerte 1 millió eurós Gulbenkian-i emberiségdíjat, amelyet különféle szervezeteknek és projekteknek adományozott, akik az éghajlati és ökológiai válság által sújtott emberek támogatására törekszenek. A fiatal lány életébe pedig hamarosan részletesebb betekintést is nyerhetünk egy készülő filmnek köszönhetően. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.