Több dologi kiderült a legfrissebb kormányinfón. Februártól három oltás lesz szükséges védettséghez és a karantén ideje is lerövidül. Az élelmiszerárstop három hónapig fog tartani, amelyről a kiskereskedelmi láncokkal még nem egyeztette.

Gulyás Gergely a változó szabályokról

A védettségi igazolvány február 15-étől oltottsági igazolvánnyá alakul. Kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes, és az minősül oltottnak, aki megkapta mind a három oltást vagy két oltást kapott, de a másodikat 6 hónapon belül. Ez csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, új igazolvány pedig nem kell, a QR-kód alapján a régi is használható – közölte az rtl.hu.

Február 15-től oltottsági igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. A 18 éven felüliek három oltás után minősülünk majd oltottnak, vagy ha csak kettő van, akkor annak az elmúlt 6 hónapban kellett történnie.

A karanténidő 7 napra rövidül, tünetmentesség után azonban negatív teszttel 5 nap után is szabadulni lehet. A karantén időszak legkésőbb hétfőtől rövidül, a részletek hamarosan megjelennek.

Itt van az omikron

Mint beszámoltunk róla, az omikron variáns a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okoz, illetve az oltottaknak nincs miért aggódnia. Abban bíznak, hogy Magyarországon a járvány ötödik hullámban is beigazolódik ez, tehát a magas esetszám ellenére az áldozatok száma nem ugrik meg. 

Gulyás Gergely úgy véli, hogy a kórházi kapacitások terén jól áll az ország. A kórházi ágyak negyedén ápolnak jelenleg koronavírusos betegeket. Emellett az oltóanyagok is nagy számban érhetőek el az országban, miközben már majdnem háromnegyede oltott a lakosságnak.
„A jóslatokkal legyünk óvatosak, ezért nem is jósolnék semmit” – válaszolta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy Kásler Miklós napi 200 halálesettel számol az ötödik hullámban.

Negyedik oltás és ingyenes tesztelés

Jön a negyedik oltás is, amelyet bárki felvehet egy orvossal való konzultáció után. A jogerős bejelentés még várat magára. Gulyád Gergely azt mondta, hogy lehet beadatja magának ő is.
Az ingyenes oltásokat azért nem részesíti előnyben a kormány, mert az nem megoldás a vírusra és félnek, hogy az emberek emiatt nem fogják beadatni maguknak. A kormány az oltásban hisz. Gulyás Gergely nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy az Európai Unió 900 millió forintot biztosítana Magyarországnak az ingyenes tesztelésekre – derült ki az MSZP-s képviselő, Ujhelyi István kérdése után.

Az RTL Híradó kérdésére, miszerint lejár-e a védettség 6 hónap után három oltással is, a miniszter azt mondta, hogy három  oltás esetében már nincs időbeli korlátja a védettségnek. Jelenleg nincs napirenden a kötelező oltás ügye, az oltási igazolvány megoldást jelent ebben az ügyben – mondta el Gulyás Gergely.

Mint beszámoltunk róla, Gulyás Gergely mellett, a miniszterelnök is nagyon pozitívan áll hozzá a dolgokhoz. Orbán Viktor elmondta, hogy sikeresen zárult az igencsak hosszú kormányülés, de a koronavírus mellett, az áremelkedésekkel is foglalkoztak végre – bejelentették az élelmiszerárstoppot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.