A takarítás mindennapjaink része, de vannak dolgok, melyeket nem jól csinálunk. Hogyan is kéne helyesen?

Takarítással kapcsolatos tippeket könnyen találunk, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy milyen hibákat véthetünk otthonunk tisztán tartása során. Lehet, hogy nap mint nap elkövetjük őket anélkül, hogy tisztában lennénk velük, pedig hosszútávú következményeik is lehetnek. 

Az alábbi tippek abban segítenek, hogy ha eddig te is tévúton jártál, mostantól a megfelelő módon végezhesd otthonod takarításának minden egyes részletét!

Mosogatószerrel tisztítod a vágódeszkát

A mosogatószer minden konyhai szennyeződést eltávolít, igaz? Sajnos nem, különösen nem a nyers húst. Ez baktériumokat tartalmaz, amik veszélyesek az egészségre. A vágódeszkáról pedig könnyen tovább vihetjük őket, ezért nem mindegy, hogyan végezzük annak tisztítását. A mosogatószer nem alkalmas a vágódeszka valódi tisztán tartására. Ennél erősebb szerre van szükség. Ez pedig az ecet. Minden használat után áztasd be 10 percre ecetbe, ezután moshatod el a szokott módon!

Közvetlenül a bútorra fújod a tisztítószert

Ezzel a magad dolgát nehezíted meg, hiszen a bútorápolók villámgyorsan lerakódásokat képeznek, amit már jóval nehezebb eltávolítani a bútorról. A szert inkább a puha rongyra fújd és azzal törölgesd át a felületet! Ezzel megelőzheted a bútor foltosodását is.

Tollseprűvel portalanítasz

A tollseprűt arra találták ki, hogy a sarkokat megszabadítsd a pókhálótól vagy a nehezen elérhető helyekről lesöpörd a port. De ezzel még nem tudtad le a törölgetést, hiszen a tollseprű nem zárja magába a port úgy, ahogyan egy portörlő rongy. A piszok a földre hullik, ahonnan ezután fel kell takarítanod.

Napsütésben pucolod az ablakot

Lehet, hogy több kedved van a takarításhoz, amikor szépen süt a nap, de az ablakok megtisztítására ez nem éppen ideális időpont. A felmelegedett üvegfelületre a víz és a tisztítószer is rászárad és csúnya foltokat, csíkokat hagy maga után. Hogy ezt elkerüld, válassz felhősebb napokat az ablakpucolásra, de természetesen ne esőben állj neki!

Felkelés után rögtön beágyazol

Téged is idegesít, ha a hálószoba ébredés után még órákkal is romokban hever? Pedig ha azonnal beágyazol, csak azt segíted elő, hogy minél több atka és baktérium legyen az ágyneműben. Hagyd inkább szellőzni és száradni, hogy frissen tarthasd!

Száraz ronggyal portalanítasz

Ha így teszel, csupán azt éred el, hogy a por egyik helyről a másikra szálljon. Nedvesítsd be a portörlő rongyot, így könnyedén összegyűjtheted a piszkot! Ha a rongy már túl koszos, öblítsd ki és folytasd a törölgetést!

Nem várod ki a hatóidőt

A tisztítószereket manapság nem adják olcsón. Ahelyett, hogy egyre többet használsz belőlük, inkább várd ki a hatóidejüket! Vigyél fel egy keveset a felületre és várj 1-2 percet, csak azután töröld át.

Bútorápolót használsz nem valódi fából készült bútorokra is

Régen minden bútor fából készült, így a bútorfényezők nagyon elterjedt tisztítószerek voltak. Napjainkban azonban a legtöbb bútor csak bevonatot kap, hogy fának látszódjon. Ezeken a bútorápolók csak foltot hagynak és ragacsossá teszik őket. Helyette töröld át őket nedves ruhával!

Nem tisztítod a takarítóeszközeidet

A szivacsok, törlőrongyok, felmosófejek éppúgy rendszeres tisztításra szorulnak, mint bármi más a lakásban. Ezeket használod a piszok összegyűjtéséhez és hogy hatékonyan végezhesd a takarítást, fontos, hogy minden használat után megtisztítsd őket. A legegyszerűbb, ha a rongyokat bedobod a mosógépbe és beszerzel egy szintén gépben mosható felmosófejet is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet