Nagyon sok szülő posztol a gyermekeiről, pedig ennek hatalmas veszélyei vannak.

Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos szülő évente 300 fotót posztol a gyerekeiről. Az interneten közzétett gyerekes fotók száma évről évre nő, nagyon valószínű, hogy mire egy gyerek iskolába megy, már kb. 1500 fotó kering róla a világhálón. A gyermek életének minden pillanatát közzétenni manapság nagy divat a szülők körében, de nem olyan ártatlan dolog, mint amilyennek tűnik.

A közösségi oldalak sok veszélyt rejtenek magukban. Fontos, hogy a következő dolgokkal te is tisztában legyél.

Felfeded a gyerek tartózkodási helyét, ezzel segíthetsz a bűnözőknek

A Gyerekeid Veszelyezted 1

Még ha nem is nevezed meg pontosan a helyet, ahol a kép készült, a fotó mégis beszédes lehet. A házakon lévő nevek, számok, a háttérben látható üzletek, a képen szereplő állatok mind árulkodó információk. Egyszerűen azzal, hogy megnézik a fotót, a bűnözők meg tudják állapítani, hogy a gyerek hol tartózkodik legtöbbet, de akár még az iskola udvarán is be tudják azonosítani, hogy melyik a te gyereked, a nála lévő holmik alapján.

A személyes adatok megosztásával növeled az internetes csalók esélyeit

A Gyerekeid Veszelyezted 2

Banki szakértők állítják, hogy ha olyan fotókat osztasz meg a gyerekről, melyen személyes információk találhatók, azzal később anyagi biztonságát teheted kockára. Miközben posztolsz tucatnyi gyerekkori fotót, közben felfeded a gyerek születésének idejét, születési helyét, lakcímét, háziállatainak nevét, a csapat nevét, ahol sportol stb.p készült, a fotó mégis beszédes lehet. A házakon lévő nevek, számok, a háttérben látható üzletek, a képen szereplő állatok mind árulkodó információk. Egyszerűen azzal, hogy megnézik a fotót, a bűnözők meg tudják állapítani, hogy a gyerek hol tartózkodik legtöbbet, de akár még az iskola udvarán is be tudják azonosítani, hogy melyik a te gyereked, a nála lévő holmik alapján.

Ezeket az adatokat később a bűnözők felhasználhatják hitelkártya tranzakciókhoz, hitelekkel és online vásárlásokkal kapcsolatos csalásokhoz. A biztonsági szakértők arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy ellenőrizzék az adatvédelmi beállításokat, és győződjenek meg róla, hogy online felületeken csak az általuk engedélyezett információk jelennek meg.

A közösségi médiában posztolt gyerekfotók veszélyes emberek figyelmét is felkelthetik

A Gyerekeid Veszelyezted 3

Az egyik legrosszabb dolog az internetre kikerült fotók kapcsán, hogy el lehet őket lopni. Rengeteg olyan weboldal van, melyeken illegálisan használják azokat a gyerekekről készült fotókat, melyeket korábban a szülők posztoltak saját közösségi oldalukon. Vannak olyan tisztességtelen felhasználók, akik ezeket a képeket ellopják és a sajátjukként máshol teszik közzé.

Az információ, amit megosztasz róla, hatással lehet a gyerek felnőtt életére is

A Gyerekeid Veszelyezted 4

Kapcsolódó cikk

Sok szülő nem is gondol bele, hogy a képek és információk, melyeket most posztol a gyerekéről, azok a jövőben komolyan kompromittálhatják őt. Felnő, talán egy nagy multinál fog dolgozni, közhivatalban vállal munkát vagy közszereplő lesz, és nem akarja majd veszélynek kitenni karrierjét a gyerekkori fotói miatt. Ne feledd, még a törölt fotók is előkereshetők az interneten bizonyos algoritmusok segítségével. Erre gondolva döntsd el, hogy mit osztasz meg a gyermekedről.

A közösségi oldalakra posztolt fotók miatt a gyerek zaklatás áldozatává válhat

A Gyerekeid Veszelyezted 5

Ha felteszel egy fotót az életedről a közösségi oldalra, onnantól már nincs hatalmad felette. Ahogyan a képre érkező kommentek felett sincs. Egy ártalmatlan családi mókázás egy szempillantás alatt bántó hozzászólások áradatát indíthatja el, melyek az internetről könnyen átléphetnek a való életbe.

Nagy az esélye, hogy a gyermeked felnőve nem lesz boldog attól, hogy az egész gyerekkorát nyilvánossá tetted

A Gyerekeid Veszelyezted 6

Végül, de nem utolsó sorban etikai problémák is felmerülnek. Csak gondolj bele, te hogyan éreznéd magad, ha a szüleid az utcán vadidegeneknek mutogatnák a rólad készült gyerekkori fotókat? Ausztriában egy lány pert nyert szülei ellen, akik nem voltak hajlandóak leszedni a róla készült gyermekkori fotókat a Facebookról.

A lány többször kérte a szüleit, hogy töröljék a képeket, de ők ennek nem tettek eleget. “Nem ismernek határokat és nem is szégyellik magukat.” – mondta. “Nem érdekli őket, hogy a fotókon éppen a WC-n ülök vagy pucéran fekszem a kiságyban, minden pillanatot megörökítettek és közzétettek az interneten.”

Győződj meg róla, hogy nem sérted a gyermeked magánéletét és jogait, mikor az életének különböző pillanatait megmutatod a nagyvilágnak!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet