Művészet és háztartás kapcsolata – Habszivacsból is készülhet műalkotás

Ma már bármiből lehet művészet, ha elég nagy a fantáziánk és a bátorságunk, hogy megmutassuk a világot úgy, ahogyan mi látjuk. Erre egyik legjobb példa a skóciai Tine Bek alkotásai, aki igen érdekes anyagot talált bizonyos tárgyak leképezéséhez.

A fényképészetet és a szobrászatot ötvözi Tine Bek sorozata, a Komfort Skulptur. A fotósorozat központi kérdései a luxus és szövetanyag – a fotóművészet és a szobrászat –, valamint a művészet és a háztartás kapcsolata köré szerveződnek.

381516
Nem hinnéd, de ez egy torta / Fotó: AnOther Magazine

A project fő elemei a habszivacsok és konyhai törlőruhák. Bek megemeli, kifordítja, megdönti őket. Ezeken a rózsaszínű, bézs, sárga és barna színű alkotásokon keresztül új jelentést ad a tárgyaknak, amik mindennap körbevesznek minket. Az egész ötlet onnan indult, hogy Bek elkezdett utánaolvasni a bútorok történetének és fejlődésének. Rengeteg időt töltött olyan helyek felkutatásával, amelyek különböző formájú háztartási eszközöket árulnak. Eleinte eBayről rendelt, majd talált egy helyi boltot Glasgowban.

A kifinomult formákat Dánia legrégebbi cukrászdájának, a Condition La Glace kirakata inspirálta. Beket az idő és a figyelem indította meg, amelyet a sütemények díszítésével töltenek, amiket később eladnak és megesznek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szertettem volna, ha a Komfort Skulptur humoros módon utánozza ezeket a formákat[/perfectpullquote]

– mondta Bek az alkotásokról.

A sorozat az ideiglenes szobrokat dokumentálja. Bek minden szobrot gondosan elhelyez. Rengeteg időt tölt az elrendezéssel, a megfelelő beállítással. A fényképezést az alkotások rögzítésére használja, valamint olyan, egymást keresztező művészeti alkotások létrehozására, amelyek új teret nyitnak és értékelik a banalitás szépségét.

Mona Lisa neccharisnyában, egy Picasso-festmény két lábon

A Tokió és Yokohama között elhelyezkedő japán város híres a halloweeni felvonulásáról, amelyet idén már 22. alkalommal rendeztek meg. Körülbelül 2000 ember öltött maskarát és vonult végig az utcákon, őket pedig nagyjából 120 ezer néző fényképezte és videózta. A felvonulók közül kitűnt hat diák, akik elképszetően kreatív módon híres festményeknek voltak beöltöztetve.

Ha érdekelnek az érdekes művészeti megoldások, nézd meg a művész képeit:


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból