Ezek azonban csak előnyére váltak a magyar gasztronómiai kultúrának. A hagyományos magyar ételek közül talán az egyik legismertebb a gulyásleves. A világ számos országában megtalálható több étterem választékában.
De a gulyáslevesen túl is ismerünk még rengeteg fantasztikus hagyományos magyar ételt. Az ország kis területéhez viszonyítva is érdekesség, hogy más-más fogásokat találunk a különböző tájegységek specialitásai között.
Őrölt fűszerpaprika, a magyar találmány
A hagyományos magyar ételek egyik alapvető hozzávalója az őrölt fűszerpaprika, amely eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. Európában a 16-17. században terjedt el. Eleinte dísznövényként termesztették, majd csak a 18. században lett általánosan ismert, és innentől használták fűszerként is a bors helyett.
Alföldi parasztemberek fedezték fel, hogy a tört paprika a sertészsírban fonnyasztott hagymához adva tökéletes ízkombinációt produkál. Ez lett a ma is ismert magyar konyha egyik fő nevezetessége pörköltalap néven.
Kiindulópontja a gulyásnak, a pörköltnek, a paprikás csirkének. Az őrölt pirospaprika kulcsfontosságú fűszernövénye számos magyar ételnek. Az eredeti babgulyás receptjébe a húsok és a zöldségek lepirulása után kerül.
A magyar ételek koronája
A tejföl nem magyar találmány. Sok országban ismert, de a magyar konyha a többinél valószínűleg jóval több tejfölt használ. Sok ételhez passzol ízvilágában és állagában is szinte megkoronázva azokat, ahogy az eredeti babgulyást is többek között.
Egy tál töltött káposzta, a fenséges csirkepaprikás vagy a rakott krumpli sem lehet teljes nélküle. A fokhagymás-tejfölös lángos sajttal megszórva a strandolók örök kedvence. Desszerteken is megállja a helyét, mint például a túró gombóc vagy a túrós csusza tetején porcukorral megszórva.
A körözött elmaradhatatlan alapanyaga a tejföl is, nemcsak a túró, a paprika és a kétféle hagyma. Krémlevesek, főzelékek és mártások nélkülözhetetlen összetevője. Nemcsak az ételekbe főzve, hanem sok esetben a kész fogások tetejére kanalazva fogyasztott étel.
A sokoldalú magyar palacsinta
Méltán népszerű mind a gyerekek, mind a felnőttek körében a palacsinta. Rendkívül egyszerű tésztája könnyen és gyorsan elkészíthető. A palacsintasütés végeláthatatlannak tűnő folyamatát pedig felülírja az eredmény.
Sokoldalúságát mutatja, hogy készíthetjük édes vagy sós töltelékkel is. Remekül harmonizál a tésztában a kakaópor, a fahéjas-cukor, a dió, a mák és a különböző gyümölcslekvárok is. Napjainkban kedvelt fajtája lett a mogyorókrémes változat is az édes palacsintáknak.
A túró édesen és sósan is passzol a palacsintába. A sós variáció egy kis kaporral ízesítve valódi gasztronómiai élmény. A palacsinta az a fogás, ami megállja a helyét előételként, főételként és desszertként is.
Tisztán látható tehát, hogy a magyar gasztronómia micsoda élményeket tartogat mindenkinek!