Hajdu Szabolcs, Tasnádi István és Závada Péter is Szép Ernő-díjas

A Szép Ernő-jutalom (nevezik Szép Ernő-díjnak is) 1984-ben alapított irodalmi díj, melyet drámaíróknak osztanak ki. Idén életművéért Tasnádi István, mellette pedig Hajdu Szabolcs és Závada Péter vehette magához a díjat.

A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy fő a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült. 

Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő kuratórium munkáját a PIM- Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.

Závada Péter Amphitryon-sztorija – Tudósítás / ContextUs

Egy olyan történetről van szó, amit az antikvitás óta már többször (legalább háromszor) megírtak, Peti szerint azonban nem lehet elégszer visszanyúlni Amphitryon vagy mondjuk Oidipusz király történetéhez, hiszen ezek „a drámairodalom alapkövei”. Mindkettő alapvető emberi kérdéseket fogalmaz meg és univerzális szövegeknek számítanak. A dráma alapvetően lételméleti (Ki vagyok én?)

A díj átadására 2018. szeptember 21-én, a magyar dráma napján – Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve – kerül sor 16 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban (1124 Budapest Stromfeld Aurél út 16.).

A Szép Ernő Kuratórium döntése alapján 2018-ban

Szép Ernő – életműdíjban részesül – Tasnádi István drámaírói életművéért és színházi munkájáért.

Szép Ernő – díjban részesül Hajdu Szabolcs – drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért.

Olvasópróba – Hajdu Szabolcs: Próbáljunk meg Magyarországon rendszert teremteni a függetlenségnek – Tudósítás

Alapvetően az Ernelláék Farkaséknál című előadásról lett volna szó, de az alkotók beszédes kedvükben voltak, sok minden más egyebet is megosztottak a közönséggel. Az említett darab 2015-ben készült. Eredetileg a Maladype Színházba gyártották, de aztán önálló életre kelt. Ezt a rendezvényt a Selinunte kiadó rendezte.

Szép Ernő – különdíjban részesül Závada Péter – első drámájáért (Je suis Amphitryon), valamint eredeti nyelvi világú átirataiért.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból