15 hajléktalan kunyhóját semmisítették meg a Határ út menti kiserdőben

Kispesten a Határ út mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg közel 8 kunyhót a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán. A megsemmisített kunyhókban odaveszett az ott lakók több értéktárgya is.

A hosszú hétvége után hazaérkező hajléktalanok csak a lakásukhoz hazaérve szembesültek a megsemmisített kunyhóik látványával – írja a Mérce.

Parti Nagy Lajos, Hernádi Judit, Radnóti Sándor, Kemény István, Mécs Imre egy-egy mondattal demonstrált a hajléktalanságban élők védelmében

Október 14-én, vasárnap délután kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak Egy mondat. címmel. Az akció szervezői kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított Alaptörvény inkriminált mondatára.

A hírportál beszámolója szerint a nap folyamán A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt.

Varga a Mércének azt nyilatkozta, hogy amikor kiértek, még ott találták a munkásokat, akik állítólag őket látva levonultak a telepről. Szerinte az önkormányzat szinte semmit sem tud tenni, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában áll. 
44144643 1847925948610552 8013843172524294144 o e1540489340846
15 hajléktalan kunyhóját semmisítették meg
A munkavezető Vargának korábban mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak majd le, ennek ellenére az elmúlt napokban a környéken három sátrat és három kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására – tudja a Mérce. A hajléktalanok pedig arról számoltak be Vargának, hogy további két, még álló kunyhó is el lesz bontva.

Látványos akcióval tiltakoztak a hajléktalanság kriminalizálása ellen

A fekvő demonstráció (lay-in) célja a szervezők szerint, hogy tükröt tartsanak afelé, ahogy a mindennapokban cselekszünk. Az interaktív élménnyel a Blahán járók empátiáját szerették volna erősíteni, a téren elhelyezett hajléktalansággal kapcsolatos ismeretterjesztő információkat és szlogeneket tartalmazó táblákkal és transzparensekkel pedig tájékoztatni az arra járókat a hajléktalan embereket érintő problémákról.

Azt sem lehetett előre tudni, hogy mikor semmisítik meg a kunyhókat, az önkormányzat úgy értesült, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat, a Vöröskereszthez pedig az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez a mostani rombolás azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését – írja a lap.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Város Mindenkié egy videót is közzétett a lakókkal, akik elmondták, hogy legtöbbjük csak éjszakai szállásra tud majd bemenni, ami azt jelenti, hogy a nappal továbbra is az utcára kényszerülnek. És ez idáig miért nem mentek a szállóra? Mert nem akartak olyan helyen lakni, ahol bogarak másznak rajtuk.

A Mérce beszámolója szerint egy olyan kunyhó is megsemmisült, amiben a hajléktalanok a tárgyaikat tartották, így személyes tárgyaik, ruháik, edényeik, gyógyszereik is odavesztek.

Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera A Város Mindenkié aktivistái elmondták a Mércének, hogy az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.

Az aktivisták illegálisnak tartják ezt a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg.

Varga Attila szerint a hajléktalanokon most a a kispesti Vöröskereszt próbál segíteni. A Mérce úgy tudja, hogy az elmúlt napokban nyolc pár már elhagyta az erdőben lévő szállását, a holnapi nap folyamán pedig a maradék hét ember is távozni kényszerül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból