Húsz éve került a mozivásznakra az egyik legkultikusabb film: a Harcosok klubja. Brad Pitt és Edward Norton szavai Magyarországra ugyan 2000-ben jutottak el, de azóta is szállóigékként zengik.

„Pornóújságok helyett most katalógusokat lapozgatok”

Brad Pitt Edward Norton Harcosok Klubja Idézetek
Brad Pitt És Edward Norton A Harcosok Klubja Filmben / Fotó: 20Th Century Fox

„A legerősebb és legbölcsebb férfiak állnak itt körülöttem. Sok nagy lehetőség, ami pocsékba megy. Az egész elkúrt nemzedék benzint csapol, kaját tálal, vagy nyakkendős rabszolgának állt. Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra. A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború. A mi válságunk az életünk. A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok, rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. Erre lassan rádöbbenünk, és nagyon, nagyon berágunk.”

Húsz évvel ezelőtt hangzottak el Tyler Durden (Brad Pitt) legendás szavai először a velencei filmfesztiválon, a Harcosok klubja premierjén. A filmet nem sokkal később, októberben mutatták be az amerikai mozik, Magyarországra viszont csak 2000 januárjában jutott el.

A kultusza azóta is töretlen, pedig 1999-ben minden jel arra mutatott, hogy a Harcosok klubja nem lesz sikersztori. A bemutatása után megbukott, a közönséget nem érdekelte, a kritikusok nagy része utálta, a gyártó Foxnál fejek hullottak miatta.

„Szokás mondani, hogy azt bántod, akit szeretsz. Ez fordítva is igaz”

Harcosok Klubja Idézetek Brad Pitt Edward Norton
/ Fotó: 20Th Century Fox

Elsőre különösnek tűnik, hogy éppen a Micsoda nővel befutott producer, az azóta, 2011-ben meghalt Laura Ziskin figyelt fel Chuck Palahniuk regényére (pontosabban egy kazettára, amin színészek felolvasták a regényt). Ziskin a kocsijában hallgatta végig a Harcosok klubját, és arra gondolt, hogy fogalma sincs hogyan, de filmet kéne készíteni belőle. „Valaki csak tudja majd” – gondolta, és tízezer dollárért megvette a jogokat az írótól.

A kötetnek ugyan volt egy kis rajongótábora, de igazi kultkönyv csak a film után lett belőle. Amiről íróktól szokatlan módon Chuck Palahniuk azt mondta, hogy “jobb lett, mint az alapjául szolgáló könyv.

Ziskin először David O. Russellt (Napos oldal), aztán Peter Jacksont, A Gyűrűk Ura-trilógia későbbi rendezőjét, majd Danny Boyle-t (Trainspotting) és Bryan Singert (Közönséges bűnözők) kereste meg a feladattal. Egyik sem vállalta vagy nem értek rá vagy egyszerűen nem tetszett nekik. David Finchernek, a nagy sikerű Hetedik rendezőjének viszont nagyon is tetszett, csak semmi kedve nem volt újra a 20th Century Foxszal dolgozni.

Íme, összegyűjtöttük Hollywood 100 kedvenc filmes mondatát!

Mindezt filmes szakemberek segítségével, tehát a lista teljesen a filmiparban dolgozók szavazatain alapszik. Ez több mint 1600 gyártót, rendezőt, színészt és írót jelent. Az talán nem meglepő, hogy a listán szinte az összes világhírű film szerepel, mint a Vágy villamosa, A gyűrűk ura, a Love Story vagy a Csillagok háborúja.

Az Alien 3 forgatása során folyamatosan vitái voltak a stúdióval, és végül a film sem olyan lett, amilyet Fincher elképzelt. „Mintha rituálisan szodomizáltak volna két éven át” – emlékezett a közös munkára később. Ziskin és a stúdiót vezető Bill Mechanic végül mégis meggyőzték, hogy dolgozzanak együtt.

„Amit birtokolsz, az birtokba vesz”

Harcosok Klubja Idézetek Brad Pitt Jared Leto
Jared Leto Egyik Első Szerepe A Szóban Forgó Film Volt / Fotó: 20Th Century Fox

Fincher szatíraként fogta fel a Harcosok klubját, amit egyébként végigröhögött, amikor először olvasta. A mozivásznon pedig a Diploma előtt örököseként gondolt rá, ahol a lázadást, a szülői elvárásokkal való szembemenést nem az jelenti, hogy a főhős megdugja az anyukája barátnőjét (ahogy Dustin Hoffman tette a Diploma előttben), hanem az, hogy épületeket robbant fel.

Fel is kereste a Diploma előtt forgatókönyvíróját, hogy dolgozzanak együtt, Buck Henry azonban azzal utasította vissza, hogy ő az égvilágon semmi vicceset nem lát a sztoriban.

Nem úgy, mint Edward Norton, aki rögtön az első találkozásukkor Finchernek szegezte a kérdést: „Ugye komédiaként akarod megcsinálni?” Mire a rendező rávágta, hogy persze, éppen ez a lényeg benne. Így Norton lett Jack, azaz a történet Narrátora, az aktakukac, aki annyira kiégett és magányos, hogy rákbetegek terápiás csoportjaiba jár, holott semmi baja. Egy napon találkozik a karizmatikus Tyler Durdennel, akivel kitalálják a Harcosok klubját, ahol estéről estére egyre több férfi gyűlik össze, hogy jól szétverjék egymást. Később aztán már nem állnak meg itt, a klub akciói egyre keményebbek lesznek.

„Oda se neki, a Mona Lisa is megvénült!”

Harcosok Klubja Idézetek
/ Fotó: 20Th Century Fox

Tyler szerepére ugyan szóba került Russell Crowe is, de végül a stúdió és a rendező egyetértett abban, hogy Brad Pitt az ideális választás. Pitt a világ egyik legnagyobb filmsztárja volt 1999-ben, ahogy ma is az. Fincherrel már sikerre vitték a Hetediket, és a színész továbbra is égett a vágytól, hogy valahogy kikerüljün a szépfiú szerepköréből, és tovább tágítsa színészi határait. A szóban forgó film jó alkalomnak tűnt erre.

„Ha most meg kellene halni, elégedett lennél az életeddel?”

Helena Bonham Carter Harcosok Klubja Idézetek
Helena Bonham Carter / Fotó: 20Th Century Fox

A női főszereplő kiválasztása már nem volt ennyire zökkenőmentes, Fincher kiszemeltje, a kilencvenes években népszerű Janeane Garofalo a szexjelenetek miatt nem vállalta, a stúdió jelöltjét, Reese Witherspoont Fincher túl fiatalnak találta. Courtney Love-ról, Kurt Cobain özvegyéről, aki akkoriban Edward Norton barátnője volt, pedig azt mondta, hogy nem kétséges, ő tökéletesen értené a karaktert, de személyes okok állnak a munka útjában. Végül Helena Bonham Carter lett a tökéletes Marla Singer, aki ezzel bele is ragadt a sötét, baljós karakterű nők szerepébe.

„A küzdelem végére nem oldódott meg semmi, de nem is számított már semmi”

Harcosok Klubja Idézetek2
/ Fotó: 20Th Century Fox

Pitt és Norton boksz- és taekwondoleckékkel készült a szerepre, bár Norton szerint a szappanfőzést többet gyakorolták, mint a testedzést.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Együtt eldöntöttük, hogy nagyon vékony leszek, mint egy drogos. Ez a srác egy megbízhatatlan narrátor, arról beszél, hogy milyen erősnek érzi magát, de közben a teste sérült, összetört. Brad az ellenkező utat járta be, hiszen Tyler olyan, amilyennek a főhős látni akarja magát. Ő egyre nagyobb, kigyúrtabb lett, lebarnult és gyönyörű volt, miközben én Gollammá váltam[/perfectpullquote]

– emlékezett Norton, aki szerint egyébként Pitt „a legidegesítőbb genetikai csoda a világon”, aki úgy kigyúrta magát, hogy Norton egyik ujja eltört a hasizmán.

Bár Laura Ziskin volt az, aki meggyőzte Finchert, hogy vállalja el a filmet, a forgatás alatt végig harcoltak egymással. Azt a könyvben is szereplő részt, amikor Marla szex után azt mondja Tylernek, hogy „akarok egy abortuszt tőled!”, Ziskin kivetette a filmből. Kérdés, hogy mennyivel járt jobban azzal, ami helyette bekerült: „Istenem, alsó tagozat óta nem dugtam ilyen jót!”

„Pisztolycsővel a szájában az ember magánhangzókban beszél”

Harcosok Klubja Idézetek Harcosok Klubja Forgatás
Brad Pitt, Edward Norton, Don Coufal, És Conrad W. Hall A Forgatáson

Ahogy közeledett a premier napja, úgy nőttek a stúdió aggodalmai a filmmel kapcsolatban. Ennek részben az volt az oka, hogy áprilisban Amerika történetének egyik legszörnyűbb iskolai mészárlása zajlott le a Columbine Gimnáziumban, mire a közvélemény és a média többek között az erőszakos filmeket kezdte hibáztatni. Fincher szerint a stúdiónál addig azt gondolták a Harcosok klubjáról, hogy egy mocskos tréfa, ezután viszont elkezdtek komolyan tartani a film bemutatásának következményeitől. Végül azonban érdemben nem kellett változtatnia semmin.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Bár a filmmel kapcsolatban szinte szabad kezet kapott, a marketingbe már nem volt beleszólása, ami újabb feszültségeket szült. A Fox egyik marketingese meg is mondta a rendezőnek, hogy szerintük a film nem eladható.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A férfiak nem akarják látni a félmeztelen Brad Pittet, rosszul éreznék magukat tőle. A nők meg nem akarják látni, ahogy vérzik. Szóval nem tudom, kinek csináltátok ezt a filmet[/perfectpullquote]

– mondta a marketinges.

„Csak akkor tehetsz meg mindent, hogyha már semmid sincs”

Harcosok Klubja Idézetek3
/ Fotó: 20Th Century Fox

A velencei premieren az első, ami nyilvánvaló lett a stábnak, hogy a filmet messze nem tartja mindenki olyan viccesnek, mint ők.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor elhangzottak Marla szex utáni szavai, a fesztivált vezető fickó felállt és kirohant. Edward és én voltunk az egyetlenek, akik nevettek. Két idióta, akik vihognak az erkélyen[/perfectpullquote]

– idézte fel később Pitt. Norton szerint amikor már látszott, hogy a filmre nem vevő a közönség, Pitt felé fordult, és azt mondta, hogy akkor is ez a legjobb fim, amiben valaha játszott.

„Ne akarj mindent megszerezni! Ne akarj tökéletes lenni! Te egyszerűen csak élj a világba, hadd jöjjön, aminek jönnie kell!”

Harcosok Klubja
/ Fotó: 20Th Century Fox

A kritika sem lelkesedett érte, bár akadtak rajongói a fontosabb lapok újságírói között, a legtöbben azt írták, hogy a film az erőszakot propagálja. Egyesek szerint ennél is tovább megy, „finoman flörtöl a fasizmussal”. A pénztáraknál is jókora bukás lett: 63 millió dollárból készült, és csak 37 milliót szedett össze az amerikai mozikban.

Quentin Tarantino 12 milliárdot keresett a nyitó hétvégén a Volt egyszer egy Hollywooddal

A 40 millió dolláros jegyeladás a legjobb nyitó hétvégi eredmény Tarantino-film esetében, és a nyitó napi bevétel is rekord – 16,8 millió dollár – volt az amerikai filmrendező számára. Így is csak második helyre szorult Az oroszlánkirály múlt héten bemutatott új változata mögött, amely 75,5 millió dollárt zsebelt be az előző heti 185 millió dollár után.

Világszinten végül valamivel 100 millió fölött végzett. A bemutató után a Fox tulajdonosa, Ruppert Murdoch azt ordította Bill Mechanic-nak egy céges meetingen, hogy beteg ember, ha el tudott készíteni egy ilyen filmet. Mechanic szerint a film is hozzájárult ahhoz, hogy később kirúgták a stúdió éléről.

Pedig pont ő volt az, aki előre látta, hogy mi lesz film sorsa. A bemutató előtt azt mondta Finchernek, hogy erről a filmről kétszer mondanak majd ítéletet.

Először pénteken, a premier után, hogy ez milyen lesz, azt nem tudni. De lesz egy másik ítélet is később, ami azt mondja majd, hogy ez az évtized egyik legjobb filmje. Így is lett: jelenleg a film az IMDb valaha készített legjobb filmeket összesítő listáján milliók szavazatai alapján ott van a legjobb tíz között. Több mint hatmillió példányban kelt el DVD-n, és azóta is számos extra kiadást élt meg.

„A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról

Harcosok Klubja Gif
/ Forrás: 20Th Century Fox

„Apu ökölbe szorult keze vagyok”,„Apu jeges verejtéke vagyok”, „Apu fortyogó epéje vagyok”, „Apu elcseszett élete vagyok” – a mai napig idézzük a film mondatait, hiába telt el húsz év, a kultusza kitart. Részben, mert az általa felvetett kérdések még mindig aktuálisak, a fogyasztói társadalom egy fikarcnyit sem változott. Az IKEA, a Starbucks, Calvin Klein és a filmben említett többi cég szekere jobban megy, mint valaha.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.