Húsz éve került a mozivásznakra az egyik legkultikusabb film: a Harcosok klubja. Brad Pitt és Edward Norton szavai Magyarországra ugyan 2000-ben jutottak el, de azóta is szállóigékként zengik.

1„Pornóújságok helyett most katalógusokat lapozgatok”

Brad Pitt és Edward Norton a Harcosok klubja filmben / Fotó: 20th Century Fox

„A legerősebb és legbölcsebb férfiak állnak itt körülöttem. Sok nagy lehetőség, ami pocsékba megy. Az egész elkúrt nemzedék benzint csapol, kaját tálal, vagy nyakkendős rabszolgának állt. Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra. A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború. A mi válságunk az életünk. A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok, rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. Erre lassan rádöbbenünk, és nagyon, nagyon berágunk.”

Húsz évvel ezelőtt hangzottak el Tyler Durden (Brad Pitt) legendás szavai először a velencei filmfesztiválon, a Harcosok klubja premierjén. A filmet nem sokkal később, októberben mutatták be az amerikai mozik, Magyarországra viszont csak 2000 januárjában jutott el.

A kultusza azóta is töretlen, pedig 1999-ben minden jel arra mutatott, hogy a Harcosok klubja nem lesz sikersztori. A bemutatása után megbukott, a közönséget nem érdekelte, a kritikusok nagy része utálta, a gyártó Foxnál fejek hullottak miatta.