Az Egyesült Királyság megszűnne létezni, ha kitörne egy nukleáris világháború, és a szakértők szerint még a legbiztonságosabb helyek is megszenvednék a nukleáris telet.

Andrew Futter, a Leicesteri Egyetem professzora azt mondta a Daily Starnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem sok haszna származik az atomfegyverek használatából, de figyelmeztetett, hogy egy véres polgárháború kétségbeejtheti. A nemzetközi politikai szakember hozzátette, hogy Oroszország a nukleáris erők használatától még messze van, hiába helyezte készenlétbe az elrettentő erőit. Mások korábban 20% esélyt adtak annak, hogy az orosz elnök elrettentésként bevet egy kisebb nukleáris fegyvert.

Futter professzor és más vezető szakértők a hidegháború csúcsán készült térkép alapján felfedték, hogyan nézne ki a világ, ha valóban kitörne a harmadik világháború – és milyen pusztító hatásai lennének. Campbell Craig, a Cardiffi Egyetem professzora optimista reményei szerint az Egyesült Államok időben megsemmisítené az orosz rakétákat, de a legtöbb nyugati város tehetetlen lenne az ellen, hogy romokká váljon.

Ha egy nukleáris háború törne ki a NATO és Oroszország között , és általános háborúvá fajulna, Oroszország, Európa és az Egyesült Államok legtöbb városa célponttá válna és megsemmisülne. Az Egyesült Királyság lényegében megszűnne létezni.

Szomorú kilátásait a Harvard Kennedy Iskola professzora, Matthew Bunn is megerősíti, aki szerint még a Föld legtávolabbi zugaira is hatással lehet az atomháború. “A nagy nukleáris fegyverekkel rendelkező államok fővárosai és nagyvárosai” lennének az elsők, “de a hatások mindenkit érinthetnek – nem csak azért, mert társadalmaink annyira össze vannak kötve, hanem azért is, mert az égő városok füstje a légkör felső rétegeibe emelkedhet, elsötétítheti a napot, és “nukleáris telet” hozhat létre, ami globálisan beavatkozhat a mezőgazdaságba”.

Harmadik Vilaghaboru Nuklearis Haboru Atomhaboru Kovetkezmenyei

Futter professzor szerint a nukleáris háború veszélye jelenleg reálisan alacsony marad, különösen azért, mert a sugárzás és a csapadék hatással lenne az ukrán határhoz közeli orosz és fehérorosz városokra is. Kifejtette, hogy Putyin merész bejelentésének célja valószínűleg az volt, hogy elrettentse a Nyugat/NATO közvetlen katonai beavatkozását a konfliktusba, például a légtér zárása vagy a csapatok küldése.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet