A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Egy budapesti háziorvos és az asszisztense valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül.

11 helyszínre szálltak ki

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében 11 helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség közreműködésével – közölte az ügyészség.hu.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy budapesti háziorvos szakasszisztensével együttműködve, azt a gyakorlatot alakította ki, hogy valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül. A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt –, 15.000 és 30.000 forint közötti összegért állították ki az igazolást.
A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között, egyenlő arányban elosztották.

Korrupciós bűncselekmény

A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát „hadd fogyjon” kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette.
A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, míg a szakasszisztens bűnsegédként követett el – majd indítványozta letartóztatásukat. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa dönt.
A kutatások során a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól közel 60 millió forint korrupciós pénz foglaltak le, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet