Na, ilyen a szocialista szürrealizmus titokzatos bája Hegedűs 2 László Munkácsy-díjas festőművész munkáiban

Milyen lehet és hogyan képzelhetjük el a szocialista szürrealizmust? Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla díjas képzőművész kiállításán, Brüsszel és Prága után betekintést nyerhetünk a vizuális szimfóniába.

Hegedűs 2 László képzőművész Brüsszel és Prága után a Budapest Art Weeken is betekintést ad a szociaista szürrealizmus titokzatos bájába.

A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészetének vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával, a fikció műalkotássá, a művészet valóságává vált.

A tárlatról Helena Musilová, a Prágai Nemzeti Galéria és a Kampa Múzeum művészettörténésze megnyitójában a következőket írja,  A szocialista szürrealizmus prágai bevonulásáról.

2 1
Hegedűs 2 László: A szocialista szürrealizmus titokzatos bája

Hegedűs 2 László egy multimediális művész. Munkássága létezésünk legfontosabb aspektusait érinti – az idő múlását, az örökkévalóságot és az emlékezést. Hegedűs alkotásaiban egyformán jelen van a képi és a tartalmi összetevő; gyakran említik meg a filozófiát munkásságával összefüggésben – minden műve egyfajta filozófia gyakorlat, vagy filozófiai esszé.

Krumplileves a fagyóban: Konzervált kommunizmus napjainkban

Kommunizmus. Ezen a szón egyre több a patina. Már harminc éves kor alatt aligha van róla bárkinek szubjektív élménye az országban. Persze a szülőktől, nagyszülőktől mindenki megkapta a maga értelmezési keretét. De aligha van olyan családi legendárium, amiben ne szerepelne a szó.

Hegedűs 2 konceptuális művészetéből most A szocialista szürrealizmus című vizuális szimfóniáját mutatják be Prágában. A kollázs és a fotómontázs a 20. század egyedülálló találmánya, amely lehetővé teszi olyan dolgok összekapcsolását, melyek látszólag nincsenek összefüggésben. Azonban Hegedűs 2 fotómontázsai mások. Néhány kivételt leszámítva, nem a kontrasztra, vagy az ellentétekre épít, az egyes képi elemek inkább egymást erősítik, kiemelik, egyfajta mágikus elemet hordoznak – a mágikushoz még visszatérek. A kiállított munkák témája a szocializmus időszakának víziója, de ha megnéznék a nagy világválságot követő új Amerika építését, vagy a jelenkori Kínáét, akkor ezen képek vizuális hasonlósága félelmetesen hasonló lenne. Mindent egybevetve az univerzális képi sémák megzavarása Hegedűs 2 egész munkásságát végig kíséri. Hegedűs 2 László univerzális vizualitása a kortárs európai művészet legjobbjaihoz tartozik.

Facebook-esemény: ITT

Megnyitó időpontja: 2019. március 26., 18 óra, április 26-ig látogatható

Megnyitja: Támási Miklós, a Fortepan alapítója

Helyszín: Karinthy Szalon, Budapest


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból