Hepp Iván, a DebreSlam szervezője: “Sok egyéniség van Debrecenben”

Van élet Budapesten túl is? Milyen hátrányokkal indul egy debreceni slammer, ha be akar kerülni az országos slam poetry vérkeringésbe? Debrecenben már az 5. slam poetry bajnokságot rendezték meg. Hepp Iván szervezővel beszélgettünk vidék és Budapest ellentétéről, a cívisvárosi tüntetésekről.

ContextUs: Nemrég hirdettétek ki az immáron 5 Debreceni Slam Poetry Verseny győzteseit. Hogyan emlékszel vissza a rendezvényre?

Nagyon jó rendezvény volt, örülök, hogy sokan el tudtak jönni. Az elmúlt időszakban kicsit megcsappant a DebreSlam eseményeken résztvevők száma. De már megint 100 felett voltunk, szóval teljesen elégedett vagyok. A szövegek zseniálisak voltak, akár csak a helyszín. Az open mic rész pedig színesebbé tette az egészet.

ContextUs: És ha össze kellene vetni az első DSPV-vel, milyen előnyök és hátrányok jutnak eszedbe az ideire nézve?

Összevethetetlen. (nevet) Számomra az első DSPV-nél soha nem lesz jobb! Bár annak a rendezvénynek is megvoltak a maga hibái.

Sosem fogom elfelejteni, hogy az első debreceni slam poetry-re annyian jöttek el, hogy alig lehetett beférni az akkor még Lilla Bárba.

Olyan szempontból talán mégis összevethető a két esemény, hogy a helyet az első és a mostani alkalommal is Szabados Sándor biztosította. Remélem, ez nem utal semmiféle keretes szerkezetre, és sok rendezvényünk lesz még közösen!

A nap, amikor Debrecen behódolt a szabadköltészetnek

Az esten két produkcióval is fellépett a tavaly és 2018-ban is Team Slam OB döntős KOMÄDIASH. Az összművészeti jellegű eseményen Marczin I. Bence képzőművész egy helyspecifikus installációját lehetett látni közvetlenül a fellépők mögött, illetve a környezettudatosság jegyében a szervezők arra kérték a vendégeket, hogy hozzanak magukkal otthonról valamiféle személyes „kacatot”, amivel feldíszíthetik a színpad környékét.

ContextUs: Hogyan kerültél a DSPV-be mint szervező?

Pofonegyszerű. Nagyon tetszett a műfaj, de nem volt pénzem, hogy mindig Budapestre utazzak. Debrecenben pedig nem volt ilyesmi. Szóval az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy akkor egye meg a fene, megszervezem én! Akkor még volt a hátam mögött egy DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör), akikre támaszkodhattam. llletve, ugye, a KULTer is sokat segített nyeremények és hirdetés tekintetében.

ContextUs: Úgy tudom, a kezdetekben fellépőként is kivetted a részed a debreceni slammelésből. Mi történt, hogy a mikrofon mögé már nem állsz? 

Nagyon ritkán álltam mikrofon mögé. Slamet talán háromszor mondtam, ami azért fura, mert csak kettőt írtam. Egyszerűen csak nem az én műfajom. Kiállni oda, a mikrofon elé, emberek, meg minden… Nem az én világom. Jobban szeretek háttérben szervezni, és verseket meg novellákat írni. Már ha van rá időm, ami mostanában nem egészen igaz.

31749549 1885637358135432 2069083765950382080 O
Mikos Ákos / Fotó: Debreslam Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: A 3 évvel ezelőtti győztes, Mikos Ákos konferált az idei DSPV-n. Ez azt jelenti, hogy akik a rendezvény működésében tevékenyen részt vesznek, azok a szervezés valamilyen formájában is jelen lehetnek a későbbiekben?

Feltétlenül. Ez egy csapat, aminek minden slammer aktív tagja, akkor is, ha még nem tudja. A DebreSlam demokratikusan dönt a legtöbb dologban. Van egy csoportunk, oda régebben is minden eseményünkkel kapcsolatban feltettük az infókat.

És a tagság véleményét is mindig meghallgattuk. Ez a jövőben is terv. Persze, igen rátapintottál a lényegre.

Mikos Ákos és Megyesi-Horváth Borbála nem csak a konferálásból, hanem a nagyon aktív szervezésből is kiveszik a részüket. Már lassan egy éve, hogy együtt csináljuk, és nagyjából ekkortól konferálnak nálunk ők. Borival a 4. DSPV-n még én is konferáltam, mert akkor Ákos versenyezni szeretett volna. De van példa ennek a fordítottjára is. Kovács Eszter Csilla például régebben konferált, most pedig már főleg fellépőként van jelen. Bár a szervezés sem áll tőle messze, múlthét szombaton már harmadik alkalommal hívta el a DebreSlamet Kisvárdára a FIVEK (Fiatalok A Városért Egyesület Kisvárda) szervezésében. Persze elfogult vagyok, de Kisvárda is nagyon jól sikerült. Egy fantasztikus hangulatú estet hagytunk magunk után. Bár remélem, a következő alkalommal már többen fognak Kisvárdáról is szöveget mondani.

31676622 1885642121468289 4802498646450896896 O
A Debreslam Színpadán Kovács Eszter Csilla / Fotó: Debreslam Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Mind a selejtezőket, mind a döntőket egy-egy téma köré építitek. Az idein a jövő volt. Miért tartjátok fontosnak, hogy kell egy téma?

Elsőre azt mondanám, hogy téma nélkül túl sokféle slamet hallanánk, nagyon nehéz lenne versenybe állítani egy kicsit viccesebbre vett szöveget egy nagyon komorral. És talán a téma ezt egy kicsit behatárolja. De ez egyszerűen csak nem igaz, így is egy témával annyi féle szöveget lehet lefogni, amennyi csak van (főleg a jövővel, nem?). Szóval nem tudom. Egy versenyhez téma dukál, és még senki nem szólt, hogy nem kellene.

ContextUs: Volt valami analógia, amihez nyúltatok, hogy téma köré építsétek a versenyeket? Az országos slam poetry bajnokságon ez nincs így.

A választások után elég erős felütésnek tűnt a „jövő” mint téma. Kicsit fel lehetett ülni annak is a szelére. Reméltük, hogy ez talán több nézőt vonz be. A témák amúgy nem mindig jelentettek jót egy-egy versenynek, és én is megkaptam már párszor, hogy miért nem lehetett jobbat kitalálni. A „Hajdu yo do” még most is kellemetlen fintort és csipkelődő megszólalásokat vált ki a közösségben. Igyekszünk mindig a legjobbat kitalálni, és a szándék mindig jó. Amúgy a témáknál mindig ki szoktam kérni Áfra János véleményét, sokszor együtt agyalunk rajta.

ContextUs: Áfra János, közvetetten pedig a KULTer kizárólag a témák kiválasztásában veszi ki a részét? A központi e-mail cím a nevüket viseli. Ez azt jelenti, hogy a DSPV anyaszervezete a debreceni kult portál?

Nem az anyaszervezetünk, de sokat segíttetettek régebben. És ezt nagyon köszönöm/köszönjük nekik. A mail címünk az első versenyen alakult, amikor az egyik KULTOK konferencia is ment. Azóta még nem változtattuk meg, de konkrét jelentősége ilyen téren nincs.

31713390 1885638248135343 8930701837045071872 O
Hepp Iván (J) Az V. Dpsv-N / Fotó: Debreslam Hivatalos Facebook-Oldala

Természetesen nem csak a témában segítenek a KULTernél. Sokszor szoktunk hozzájuk köthető zsűritagokat is felkérni, és alapvetően jó a kapcsolat a két csapat között. Mindig nagyra értékeljük a véleményüket és a meghívásaikat. Ha jól tudom, a Campusz Fesztiválra is kértek fel DebreSlames tagokat, ami sajnos tavaly kimaradt.

ContextUs: A DSPV ugródeszka lehet az országos bajnokságon szereplésre? Hogy ha valaki jól szerepel a DPSV-n, akkor átmenne az országos szűrőjén?

Ez a slammerektől kell megkérdezni, de én azt gondolom, hogy igen. Így, az esemény után már sokan mondják, hogy mennének, kipróbálnák magukat Budapesten is.

Én igyekszek mindenkit bíztatni, de a legtöbb esetben lemaradnak az SPB Klubokról (mármint a listáról, ami még mindig szinte azonnal megteleik).

Én a magam részéről inkább az Földalatti slamhez irányítok mindenkit. Azt gondolom, hogy az egy szuper fellépési lehetőség, és nagyon színvonalas estéket tartank ott a srácok.

ContextUs: Néhány előadáson érezhető, hogy az adott slammer mintaként nyúl a budapesti, ismert kollégájához.  És mintha a szervezésben is megfigyelhető lenne a minta terjesztése, hiszen minden döntőre egy ismert, az országos slam poetry bajnokságon már teljesített slammert hívtok meg vendégnek.

Szerencsére sok egyéniség van Debrecenben, így nem félek attól, hogy pár év múlva már csak egy adott szöveget lehet hallani, immár ezredjére. Oké, jó, sarkítom a példát! Természetes, hogy sokan átvesznek elemeket, vagy akár stílusokat más slammerektől. Amíg ez újabb tartalmat inspirál, vagyis beépíti és sajátjára formázza a szövegrészleteket, addig szerintem rendben van a dolog. Így is kell valahol működnie, hiszen mégiscsak valahol egy szubkultúra ez. De volt nemrég például egy fiatal lány, aki egy rendezvényünkön más szövegét szinte szóról szóra adta elő, mintha az a sajátja volna. Ez nincs rendben.

Dsc0255
Komädiash / Fotó: A Debreslam Hivatalos Facebook-Oldala

A versenyekre amúgy más városokban is ismert slammereket szoktak elhívni. Ez egyrészt az ő megtisztelésük és elismerésük, másrészt pedig némileg közönségcsalogató jellege is van a dolognak, ezt hiába is tagadnám.

ContextUs: Arra nem gondoltatok, hogy egy OB-n is bizonyított slammer csatlakozhatna a szervezői brigádhoz? E lépésnek köszönhetően hangsúlyosabbá tenné az ugródeszkát.

Az, hogy valaki hogyan teljesít egy slam versenyen, nem jelenti azt, hogy jól tud szervezni. Félre ne érts, tényleg nem hátrány, ha az ember országosan (el)ismert slammer! Ez sokban könnyítheti más városok klubjaival a kapcsolattartást, egyszerűbben lehet bekerülni az egész országos vérkeringésbe. De csak azért senki ne kezdjen el szervezni, mert OB-n bizonyított!

Azért szervezzen, mert szereti a műfajt, és eredményt szeretne elérni nem egy versenyen, hanem egy közösség, illetve település életében.

Az se árt például, ha jó a szervezésben. Na, meg ugye Mikos Ákos például már többször is megfordult OB-n, „A létezés Karcsijai” formációval pedig döntőbe is került.

ContextUs: Van frissülés a jelentkezők terén? Tud-e terjeszkedni a slam poetry mint műfaj a debreceni térségben? Nem tartotok a belterjességtől?

De. Én nagyon nem szeretném, ha belterjes lenne a közösség. Szerencsére viszont vannak új tagok, és Mikos Ákos nagyon sokat tesz az új generáció kineveléséért. Sok középiskolás jár a rendezvényeinkre, és többüknek szövege is van. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan jobban együtt fogunk működni az egyik  debreceni középsulival. Most a döntőre az iskola igazgatóját el is hívtuk zsűrizni. Meg is tisztelt minket, de 15 perccel a kezdés előtt felállt és elrohant, mert a lányánál beindult a szülés. Mi meg Ákossal majd szívrohamot kaptunk, hogy akkor mi lesz a zsűrinkkel. De hát na, a szervezésnek is megvan a maga öröme.

Szűcs Noémi Foffi – DebreSlam a Parkoló Bárban

DebreSlam slam poetry est 2016. 05. 27-én a Parkoló bárban, a Natív Kocsmatúra keretében

Ami viszont jobban aggaszt, az a közönségzsűri. Egyre kevesebben jelentkeznek, alig lehet összekapdosni azt a pár „szerencsés kiválasztottat”, akik pontozzák a slammereket. Ezen is dolgozunk, de még nincs igazán jó megoldás. Talán visszahozzuk megint a szavazócédulát, mint egyszer régen a Víztoronyban.

ContextUs: Mintha félnének a színpadtól, nem?

Ha csak ennyi a baj! Megnyugtatok mindenkit, nem kötelező színpadra állnia egy közönségzsűrinek! Viccet félretéve, szerintem itt inkább az a gond, hogy kiszakítjuk az illetőt a társaságából. Ott kell ülnie az első sorban pár másik idegennel együtt. Persze én mindig azt mondom, hogy így lehet igazán jól csajozni. De lássuk be, egész este egy helyen ülve ez nem egészen így van! Szóval erősen gondolkodunk a megoldáson.

ContextUs: Irlanda Kristóf (miskolci slam poetry bajnokság győztese – a szerk.) szerint tüntetésekre nagyon illik a slam. Debrecenben nemrégiben tüntetéshullám volt. Gondolkodtatok azon, hogy közéleti szerepvállalásba is beleálltok?

Igazából felkértek minket is. Illetve írták a csoportunkba, hogy ha valaki akar menni, az mehet. Én nagyon izgatott voltam, és akartam, hogy valaki menjen. Ezt persze nem mondtam, nem akarok befolyásolni senkit sem – persze az se biztos, hogy tudnék. Végül sajnos senki nem ment. Nem tudom, hogy mi az indok, de azt azért látni lehet, hogy Debrecenben nem annyira „divat” politikáról slamelni. Persze sokan emlegetik, vannak viccek, de igazi kinyilatkoztatások nincsenek.

Még azon is elgondolkodtam, hogy esetleg én is írok a tüntetésre valamit. De még egy kivándorlós slammel se előrébb se hátrább nem vagyunk már.

ContextUs: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Most pénteken lesz egy piknikünk a Coca teraszán. Debrecen mindig is híres (egyesek szerint hírhedt) volt arról, hogy nem csak versenyekben gondolkozunk, ha slam poetry kerül szóba, hanem szabadabb, open micos rendezvényekben is. Ezzel lehetett jól megfogni az újakat, és kicsit beleszoktatni őket a színpadi érzésbe, hogy ha versenyre kerül a sor, akkor teljes magabiztossággal – és elég közelről – beszéljenek a mikrofonba.

Egy-egy ilyen rendezvény nagyon össze tudja kovácsolni a csapatot, és kicsit közvetlenebbé tud minket tenni a közönség felé is. Ilyesmire lehet most is számítani. Mindenféle, jó szöveg, Szabados Sanyi zseniális főztje, némi sör/bor/fröccs, kis zene, jó társaság. Nekem az ilyen estek mutatják meg igazán, hogy milyen is a DebreSlam.

CV

Hepp Iván 1994-ben született. Geoinformatikusként dolgozik Budapesten, miközben Debrecenben földrajz szakon egyetemet végez. Titkára, majd elnöke volt a Debreceni Egyetem Irodalmi Körnek. 2014-ben megalapította a DebreSlamet, amiben azóta is szetvezőként tevékenykedik. Póublikált már több online portálon, illetve a Csillagszálló, a Műút és a Hévíz folyóiratokban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból