A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát, köztük a főszerkesztőt is őrizetbe vette csütörtökön a város nemzetbiztonsági rendészete több tucat, a nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikk tartalmára hivatkozva – számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A kínai hatóság szerint az Apple Daily külföldi kollaborációt folytatott

A hatóságok által kifogásolt írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést. A főszerkesztő, a lapkiadó és további három vezető munkatárs előállítása mellett a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották. Az őrizetbe vettek otthonaiban házkutatást tartottak. A kora reggeli akció keretében több mint kétszáz rendőr végzett házkutatást az Apple Daily székházában, írja a The Guardian.

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egységének vezető főfelügyelője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem a sajtót vették célba, csupán a gyanú szerint egy, a nemzetbiztonsági törvényt megszegő szervezetet. „Értékeljük a sajtószabadságot” – idézte a SCMP az illetékes szavait.

Nemzetbiztonsági kockázatot hordoz az Apple Daily tevékenysége a miniszter szerint

John Lee hongkongi biztonsági miniszter egy másik sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az újságírókat, hogy tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól. Leszögezte: a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedésekkel fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése és csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

Hongkongban június elején hatósági engedély hiányára hivatkozva bezárták a Tienanmen téri események múzeumát, és az évfordulóra történő megemlékezést szervező aktivistát letartóztatták. A közelmúltban John Cena és Karácsony Gergely is megtapasztalhatta, milyen következményekkel jár szembemenni a kínai érdekekkel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet