Hosszú Katinka a magyar sporttörténet egyik legkiemelkedőbb alakja. Sportteljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Mostanában a magánélete szappanoperaszerű fordulataival van tele a sajtó. Pár nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup klubja, az Iron Aquatics ingyen használja a súlyos milliárdokból épült Duna Arénát – számolt be a hallatlan dologról a 24.hu tényfeltáró riportjában.

Tavaly a vizes VB kapcsán sokat cikkezett a sajtó arról, hogy nem lehetett tudni, az uszodai csúcslétesítmény mégis mennyi magyar forintból készült el, éppen hogy a világbajnokság kezdetére.

71Zjwo4Ttqqx1Uuzws 1
A Legalább 130,6 Milliárdból Felhúzott Duna Aréna / Fotó: Botost / 444.Hu

Különböző összegek hangzottak el, míg végül az Index írta meg, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter 130,6 milliárd forintra tette a VB-hez kapcsolódó költségeket.

A legnagyobb probléma, hogy Hosszúék cége pályázat nélkül jutott a Duna Aréna használatának jogához.

Ez idáig titokban volt tartva, még azon sem törték magukat, hogy megfelelően elmagyarázzák, mi áll az ingyenes juttatás mögött. “Nyilván nem arról van szó, hogy Hosszú edzéseinek költségét ne finanszírozhatná a magyar állam, csakhogy itt az üzleti alapon működő úszóiskolájának kínálták a medencét” – írja a 24.hu.

Pedig, ahogy a lap cinikusan megjegyzi, “sokakat alighanem meggyőztek volna arról, hogy a sportoló megérdemli ezt az olimpiai járadék, a jutalom, az ösztöndíj, a Tusupnak járó kiemelt, egymilliós edzői fizetés mellett is”.

Az egész stiklire egyébként váratlanul derül fény, noha a 24.hu már jó egy éve próbálja kideríteni az igazságot.

Tavaly márciusban derült ki, hogy Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszóiskolája nem kap helyet az új létesítményben, az Iron Aquatics viszont igen.

Hosszú Katinka És Jelenleg Még Férje, Shane Tusup / Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Ezután a lap közérdekű adatigényléssel fordult a vizes VB-t szervező Bp2017 Kft.-hez. Azt szerették volna megtudni, mennyiért bérlik Iron Lady-ék az uszodát. A Kft. azonban nem válaszolt a megkereséseikre, ahogyan a minisztériumok sem.

Közben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatallal (NAIH) kellett kimondatni, hogy a Duna Arénának a Hosszú Katinkáékkal kötött szerződése közérdekű adatnak minősül. A Bp2017 Kft. viszont ennek ellenére nem reagált.

A 24.hu ilyen előzmények után bírósághoz fordult, ahol az üzemeltető cég állítólag azzal érvelt, hogy a kért információk elvesztették közpénz jellegüket.

A pert végül a lap megnyerte, és azóta várták, hogy az igényelt dokumentumokat megkapják.

Az igazság azonban nem ezen az úton derült ki, hanem a 24.hu cikke szerint egy sajtóebéden. Ezen a Bp2017 Kft. vezetői végül kinyögték, hogy Hosszúék cégének nincs bérleti szerződése az Arénával, hanem használják azt. “Azaz ebből következően ingyen vagy majdnem ingyen dolgoznak a létesítményben” – összegzi a lap.

Hosszú Katinka A Duna Arénában 2017. Júliusában A Vizes Vb-N / Fotó: Illyés Tibor / Mti

“A Duna Aréna fenntartása evidenciaként veszteséges, mivel nincsenek értelmezhető bevételek: azzal, hogy Hosszúék érdemben nem fizetnek használatáért, a magyar emberek még többet fizetnek, mivel közpénzből kell állni a mínusz” – teszi hozzá a 24.hu.

Lapértesülés szerint az eddigi használatot biztosító szerződés 2018. május 31-én lejárt. További kérdést vet fel, hogy az üzemeltető cég milyen feltételekkel köt újabb szerződést Hosszú Katinka cégével.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.