Az oltásellenes tenisz-sztárt azzal vádolják, hogy többször is megszegte a koronavírus-szabályokat, miközben zökkenőmentesen érkezett Ausztráliába, ami miatt folyamatos vita van arról, hogy kell-e deportálni.

A tünetmentesség nem negatív eredmény

Novak Djokovic az Australian Open előtt elismerte, hogy megszegte az izolációs szabályokat, és helytelenül töltötte ki az Ausztráliába való belépéshez szükséges utazási űrlapokat. Az ausztrál utazási nyilatkozat nyomtatványán az szerepel, hogy az Oz-ba repülés előtti 14 napon belül nem utazott máshová – de egy képen Spanyolországban volt látható.

A szerb teniszsztár most egy Instagram-bejegyzésben bevallotta, hogy találkozott egy újságíróval két nappal azután, hogy Belgrádban pozitív lett.
Novak-Djokovic-Tenisz-Australian-Open-Koronavirus-3

“Ki szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon keményen igyekeztem biztosítani mindenki biztonságát és a vizsgálati kötelezettségek betartását. Résztvettem egy kosárlabda-mérkőzésen Belgrádban december 14-én, amely után azt jelentették, hogy sok embernél pozitív lett a koronavírus-teszt. Annak ellenére, hogy nem voltak Covid tüneteim, december 16-án elvégeztem egy gyors antigéntesztet, amely negatív lett, és nagy óvatosságból még aznap elvégeztem egy hivatalos és jóváhagyott PCR-tesztet is” – írta a bejegyzésében.

Ezekután egy gyermekeknek rendezett teniszversenyre is elment, ahol díjakat adott át, nem érezte rosszul magát, tünetmentes volt, de másnap kiderült, hogy a tesztje pozitív. Ekkor egy régóta tervezett interjún kívül minden más tevékenységét lemondta – viszont az interjúra még elment.

Tényleg csupán “emberi” hiba?

Djokovic nyilatkozatában az ausztrál Szövetségi Körzeti és Családügyi Bíróság a hét elején közzétett utazási nyilatkozatában szereplő hatalmas hibákra is kitért. A sportoló az ügynöke “emberi hibájának” tulajdonította ezeket.
„Az utazási nyilatkozatomat illetően, azt a támogatási csoportom nyújtotta be a nevemben – ahogy azt érkezésemkor a bevándorlási tisztviselőknek is elmondtam –, és ügynököm őszintén elnézést kér azért az adminisztratív hibáért, amikor bejelölte a helytelen négyzetet az előző utazásomról, mielőtt megérkeztem volna Ausztráliába. Ez emberi hiba volt, és természetesen nem szándékos. Kihívásokkal teli időket élünk egy globális világjárványban, és néha előfordulhatnak ezek a hibák” – mondta Djokovic.
Novak Djokovic Tenisz Australian Open Koronavirus
A Belügyminisztérium honlapján arra figyelmeztet, hogy “hamis vagy félrevezető információ” adása a kormánynak “súlyos bűncselekmény”, amely börtönbüntetést is vonhat maga után.

Alex Hawke ausztrál bevándorlási miniszter azt mondta, szerdán nem születik döntés arról, hogy töröljék-e Djokovic vízumát. A miniszter hétfő óta fontolgatja, hogy személyesen beavatkozik az ügybe, miután Djokovic megnyerte az Ausztrál Határőrség elleni bírósági csatáját.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet