Habár az emberek többsége azt feltételei, hogy 60 év felett az agyműködésünk romlik, ez közel sem így van minden esetben.
Aki belép ebbe az életszakaszba és kicsit utánajár, komoly aggodalmakkal tekinthet a jövőbe, hiszen az olvasottak nem sok jót ígérnek. Sokaknál ez addig fajulhat, hogy depresszióba esnek, hiszen azt hiszik, már csak a mentális hanyatlás vár rájuk. De nézzük meg kicsit közelebbről, hogyan is működik az agy idősebb korban!
Bár a rémisztő információknak ebben a témában se szeri, se száma, a valóság az, hogy a 71-79 év közötti korosztálynak csupán 5%-át érinti a demencia valamilyen formában. 80-89 év között ez az arány 24%, ami azt jelenti, hogy még abban az életkorban is az emberek háromnegyede mentálisan egészséges! A demencia kapcsán azonban mindenképpen hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát és az ebben való felelősségünket. Az öregedéstől félni azonban nincs okunk!

Kapcsolódó cikk

Tiktok-Video-Ferfi-37-Evvel-Idosebb-Felesege

A férfi megvédte a gyűlölködőktől a nála 37 évvel idősebb feleségét

A nagymamájának gúnyolták a kommentelők.

Elolvasom a cikket »
Azt már tudjuk, hogy a demencia nem feltétlenül kell, hogy bekövetkezzen az évek múlásával. De ettől függetlenül az agyunk lelassul, megbízhatatlanabbá válik a működése, feledékenyebbek is leszünk. Így tudtuk eddig, ám a tudomány új állásponton van már ezzel kapcsolatban is. A legújabb kutatások szerint az agyunk nem kevésbé, hanem sokkal inkább hatékonnyá válik 60 év felett.
A vizsgálatok kimutatták, hogy ebben az életkorban erősödik az agynak az ítélőképességért, a racionális döntések meghozataláért és a negatív tényezők kizárásáért felelős része. Az idősebb emberek az agyuk mindkét féltekéjét jóval kiegyensúlyozottabb arányban használják, az agy ezzel próbálja ellensúlyozni a lehetséges negatív változásokat.
Ha legközelebb azon kapod magad, hogy a koszos ruhákat a szennyestartó helyett véletlenül a szemetesbe akarod dobni, vagy hogy a szemüveged, amiért mindent tűvé tettél, a fejeden van, csak vedd könnyedén a dolgokat, mert ez bárkivel bármely életkorban megeshet! Az agyad számára fontos tápanyagok bevitelére és a szellemi aktivitásra figyelj oda, hogy életed végéig friss maradhass szellemileg!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet