Valamivel többet kellett volna várni 1996-ban, a betárcsázós internet hőskorában, hogy egy YouTube-videót feltöltsünk a világhálóra.

Vissza a jövőbe

Imádunk a ’90-es években nosztalgiázni: kellemes emlékeket őrzünk a mai szemmel túl csiricsárénak és bumfordinak tűnő digitális technológiákról, ami ráadásul még jó hangos is volt, gondoljunk csak a betárcsázós internetre. Olyan filmek jöttek ki, mint a Mátrix, a Baljós árnyak vagy a Space jam – Zűr az űrben, a magnóból Nirvanát vagy Green Day-t bömböltettünk.

A Zyro tervezői ezt a hangulatot ragadták meg – vagy őket ragadta el a nosztalgiavonat – amikor elképzelték, milyenek lettek volna a manapság leggyakrabban használt weboldalak és applikációk a ’90-es évek digitális környezetében, természetesen floppylemezen! A Bored Panda összeállításával azt is megfigyelhetjük, mennyit fejlődött a digitális technológiához kapcsolódó grafika.

YouTube

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 1

A YouTube 2005-ös megjelenése előtt, a ’90-es években valószínűleg csupán néhány ezer – és nem többmillió – videót érhettünk volna el. A tartalmak javarészt gördeszkázós felvételekből, összemásolt kazettákat hallgató, bulizó fiatalokból és természetesen macskás videókból állt volna.

Spotify

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 2

Ha a Spotify nem 2006-ban, hanem tíz évvel korábban születik meg, talán csak annyiban különbözött volna a mai listánk az akkoritól, hogy több TLC-t és Beastie Boys-t hallgattunk először walkmanen, majd mp3 lejátszón.

Twitter

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 3

A Twittert is 2006 óta gyűri az internet népe. A grafikáját eleve megfűszerezték a Super Mario-C64 életérzéssel, de a ’90-es években még több pixeles felhőt kapott volna.

Facebook

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 4

Minden rossz eredője, a Facebook 2004 óta van velünk, és már több fazonváltáson ment át, mint egy ’90-es évekbeli tinisorozat főszereplője.

Twitch

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 5

A Twitch élő videójáték közvetítései mindössze egy évtizede boldogítják a netezőket a Fortnite-tal, Minecrafttel vagy a Counter-Strike-kal. A ’90-es években valószínűleg 2D-s autóversenyzős játékok mentek volna rajta.

Airbnb

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 6

Az Airbnb-t eredetileg, 2006-os indulásakor AirBed & Breakfastnek hívták és rózsaszín, világoskék és lila színekben pompázott a weboldala. A ’90-es évekbeli változat is valami hasonló lenne – igazán feltűnően villódzhatna a képernyőn a rózsaszín csillagban a Kihagyhatatlan Akciós Ajánlat!

WhatsApp

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 7

A ’90-es évekbeli WhatsAppon valószínűleg nem küldözgettünk volna szelfiket (akkor még azt sem tudtuk, mi az a szelfi!) és nem is videócsetelhettünk volna, de mp3 fájlban rögzített hangüzenetek, gifek és emojik simán átmentek volna.

Disney+

Mai Weboldalak 90Es Evek Dizajn 8

Az 1989-1999 közötti időszakot a „Disney reneszánszának nevezik. Mennyire menő lett volna a suliban, ha nem videókazettán, hanem interneten lejátszható floppy-n nézhettük volna az Oroszlánkirályt.

Mára, a 2010-20-as években viszont éppen a megnövekedett internethasználatból eredeztethető több problémánk is, erről többek közt ebben a cikkünkben olvashattok.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet