Az egész világ vezető politikusai is megemlékeztek a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynőről.

Ahogy mi is megírtukII. Erzsébet királynő szeptember 8-án hunyt el a balmorali királyi rezidencián. Hetven évig ült a trónon, ezzel ő az Egyesült Királyság leghosszabb ideig uralkodó királynője. Az öröklési szabályok szerint őt legidősebb fia, Károly herceg követi a trónon, aki III. Károly király néven fog uralkodni, írjaMagyar Hang.

Tudom, hogy az ő elvesztése nagyon mélyen érinti az országot. Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság számomra és családom minden tagja számára. Egy nagyon kedvelt uralkodót és egy hőn szeretett édesanyát gyászolunk

– írta közleményben a 73 éves új király.

A királynő haláláról az új brit miniszterelnök, Liz Truss beszéddel emlékezett meg. A konzervatív politikus miniszterelnökké kinevezését két nappal korábban szentesítette a királynő. Azt mondta, az uralkodó halála “óriási sokk a nemzetnek és az egész világnak”, majd az új királyt is üdvözölte.

Felajánljuk neki hűségünket és odaadásunkat, ahogy édesanyja is oly sokat szentelt nekünk oly sokáig. (...) Isten óvja a királyt!

– mondta a brit kormányfő.

Joe Biden amerikai elnök 1982-es találkozójukat felidézve búcsúzott II. Erzsébettől. Azt mondta, a királynő “elbűvölt bennünket szellemességével, megindított kedvességével, és nagylelkűen megosztotta velünk bölcsességét”, majd felidézte, hogy az uralkodó szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás során.

Kapcsolódó cikk

A német kancellár a királynőt olyan példaképnek nevezte, aki milliókat inspirál. Olaf Scholz méltatta az Egyesült Királyság és Németország közötti kapcsolatok helyreállításában játszott szerepét „a második világháború borzalmai után”.

Emmanuel Macron francia elnök “jószívű uralkodónak” és “Franciaország barátjának” nevezte az elhunyt királynőt. 

Őfelsége II. Erzsébet királynő több mint 70 éven keresztül testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét. Franciaország barátjaként emlékszem rá, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott hazájában és évszázadában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elárulta, az elhunyt uralkodó “az egyik kedvenc embere volt a világon”, és azt mondta, a kanadaiakért végzett szolgálata örökre a történelmük része marad.

Nicola Sturgeon skót- és Mark Drakeford wales-i kormányfő is részvétét fejezte ki. Sturgeon szerint a királynő halála egy mérhetetlenül szomorú pillanat az Egyesült Királyság történetében, Drakeford pedig azt emelte ki, hogy az uralkodó “határozottan támogatta a brit monarchia értékeit és hagyományait”. Mindkét kormányfő a támogatásukról biztosította a királyi családot.

Orbán Viktor egy a királynőről készült régi fotóval búcsúzott Facebook-oldalán, amihez azt írta, “Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt”. Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt írta, “II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.