Komoly vita alakult ki újságírók és az Európai Bizottság szóvívői között hétfőn, Brüsszelben, a bizottság sajtótájékoztatóján.

Aggódnak a magyar média helyzete miatt

A sajtószabadság és a magyar média helyzete komoly vitát generált az újságírók és az Európai Bizottság szóvivői közt a bizottsági sajtótájékoztatón hétfőn Brüsszelben, egy az Indexre vonatkozó kérdés után – számolt be az Euronews.

A heves adok-kapok azzal kezdődött, hogy a magyar média helyzetéről tett fel több kérdést Bayer Lili, a Politico újságírója annak kapcsán, hogy a múlt héten menesztették Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét, és szinte a teljes szerkesztőség felmondott.

Dana Spinant bizottsági szóvivő válaszában hangsúlyozta, hogy aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, majd kiemelte, hogy Vera Jourova bizottsági alelnök már többször, például májusban az európai parlamenti vitán is hangot adott az aggodalmuknak. (Múlt hét csütörtökön éppen a Politicónak nyilatkozott ez ügyben.)

Mit csinálnak négy éve az üggyel?

Az újságírók azonban felháborodva kérték számon, hogy két, a magyar média helyzetével kapcsolatos panasz ügye még mindig csak folyamatban van, holott az egyik tavaly januári, és a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) felállítása miatti kormánypárti médiatúlsúlyról szól, a másik pedig még régebbi: 2016-os.

Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő elmondta, hogy folyamatban van az értékelés a 2016-os panasz ügyében. (A panasz benyújtói, Jávor Benedek, a Mérték Médaielemző Műhely és a Klubrádió, azt kifogásolták, hogy a magyar „közszolgálati” média finanszírozása nem felel meg az állami támogatásokra vonatkozó európai szabályoknak.)

Több újságíró is próbált részleteket megtudni, illetve annak az okát, hogy mi tart egy panasz kezelésén 4 évig. A szóvivő azt hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket, általánosságban az ügy összetettségén, a beadvány hosszán is múlik, hogy meddig tart egy panasz elbírálása.

Tényleg legyen másik, de ne egy új Index – Vélemény

Tartja a mondás, hogy halottról jót vagy semmit. Azonban úgy gondolom, nem halt meg az Index, csak ki kell gyomlálni belőle a nem odaillő elemeket. Sőt, végre fellélegezhet a szerkesztőség. Amikor két éve, 2018. szeptember közepén az új tulajdonosi körről szóló hírek futottak végig a magyar sajtóban, majd a szerkesztőség létrehozta a vészmérő barométert, akkor olyan megállapításaim voltak, hogy elkerülhetetlen a NER-kisgömböc falánkságát megfékezni.

A leghevesebben Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító reagált a kérdésre. Nemes egyszerűséggel viccnek minősítette azt, hogy négy év vizsgálódás után nem tudnak semmilyen választ adni arra a kérdésre, hogy mi történik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben?[/perfectpullquote]

– tette fel a kérdést. Spinant bizottsági szóvívő válaszában úgy felelt a Euronews beszámolója szerint, hogy „a panaszok nagyon összetett eljárást jelenthetnek, ez lehet maga a beadvány miatt, az ügy miatt, amit ki kell vizsgálni, szükség lehet további információra a panaszostól, vagy mástól.”

Fábián Tamás, az Index újságírója elmondta, miért mondtak fel

Szombaton Miért álltunk fel? címmel írt bejegyzést Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, parlamenti tudósító. A posztban nyilvánosságra hozta, mi vezetett ahhoz, hogy a szerkesztőség több mint 80 tagja beadja felmondását. – írta Fábián. A főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika egyébként előre figyelmeztette az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökét, Bodolai Lászlót, hogy beláthatatlan következményei lehetnek Dull menesztésének.

„Mivel a média sokszínűsége, a sajtószabadság és a média helyzete fontos az összes tagállamban, főleg Magyarországon, a terület prioritás a bizottság számára. A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak” – tette hozzá a szóvivő.

„Ezek üres szavak”, válaszolta Feore, aki szerint az, hogy négy éve nincs eredmény az ügyben annak a jele, hogy nem tartják sem sürgősnek, sem fontosnak a kérdést.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.