Követem Közélet India legfelsőbb bírósága kimondta: a házasságtörés nem bűncselekmény többé

India legfelsőbb bírósága kimondta: a házasságtörés nem bűncselekmény többé

Promóció

A homoszexualitás dekriminalizálása után India legfőbb bírói testülete újabb történelmi jelentőségű döntést hozott: a házasságtörést nem tekinti bűncselekménynek.

Promóció
- Advertisement -

Alig néhány hete történt, hogy India legfelsőbb bírósága feloldotta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat gyarmatosítás korabeli tilalmát. A csütörtökön meghozott egyhangú döntéssel az indiai legfőbb bírói fórum egy másik elavult, Viktória-korabeli törvénnyel számolt le. A testület szerint a házasságtörés kriminalizálása “retrográd lépés” volt, ezért el kell törölni.

A bírák szerint a jogszabály megfosztotta a nőket a méltóságuktól és egyéni döntési szabadságuktól. Egyúttal “jogosítványt adott a férj kezébe, hogy az asszonyt ingóságként kezelje.”

A házasságtörést börtönbüntetéssel fenyegető törvény szintén még a gyarmatosítás idejéből származik.

158 éven keresztül volt hatályban. A jogszabály értelmében az a férfi, aki férjes asszonnyal bújik ágyba a férj engedélye nélkül, 5 év szabadságvesztésre ítélendő.

A törvényt támadták önkényessége miatt és azért, mert diszkriminatív a nőkre nézve. Ők ugyanis hasonló alapon nem tehettek panaszt, és az ő felelősségüket a félrelépésben nem vizsgálta. Csütörtöki döntésével azonban az indiai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta a törvényt.

Többé nem büntetendő a házasságtörés Indiában / Fotó: Asia Times

A kormány jogászai azzal érveltek, hogy a jogszabály eltörlése veszélyezteti a házasság intézményét és káros a gyermekekre és a családokra. Ezt a nézetet azonban a legfőbb bírói fórum nem osztotta. A szóban forgó jogszabályt több pontos is aggályosnak találta.

Nem vette figyelembe a minden nőt megillető szexuális önrendelkezési jogot, és megtagadta a nőtkől a döntés lehetőségét a házasság kötelékében  

– fogalmazott D. Y. Chandrachud legfelsőbb bírósági bíró. Majd hozzátette: “A nőt alárendelte a házastársa akaratának”.

Érdekes adalék, hogy a bíróság 1954-ben még fenntartotta a házasságtörés büntethetőségét, mondván, “általánosan elfogadott, hogy a férfi a csábító, nem pedig a nő.”

Az a felfogás, hogy a férfi a csábító, a nő pedig az áldozat, nem fenntartható többé. Az egyenlőség kell, hogy legyen egy rendszer irányadó elve. A férj nem a feleség ura  

– áll a verdiktben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3