India legfelsőbb bírósága kimondta: a házasságtörés nem bűncselekmény többé

A homoszexualitás dekriminalizálása után India legfőbb bírói testülete újabb történelmi jelentőségű döntést hozott: a házasságtörést nem tekinti bűncselekménynek.

Alig néhány hete történt, hogy India legfelsőbb bírósága feloldotta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat gyarmatosítás korabeli tilalmát. A csütörtökön meghozott egyhangú döntéssel az indiai legfőbb bírói fórum egy másik elavult, Viktória-korabeli törvénnyel számolt le. A testület szerint a házasságtörés kriminalizálása “retrográd lépés” volt, ezért el kell törölni.

A bírák szerint a jogszabály megfosztotta a nőket a méltóságuktól és egyéni döntési szabadságuktól. Egyúttal “jogosítványt adott a férj kezébe, hogy az asszonyt ingóságként kezelje.”

A házasságtörést börtönbüntetéssel fenyegető törvény szintén még a gyarmatosítás idejéből származik.

158 éven keresztül volt hatályban. A jogszabály értelmében az a férfi, aki férjes asszonnyal bújik ágyba a férj engedélye nélkül, 5 év szabadságvesztésre ítélendő.

A törvényt támadták önkényessége miatt és azért, mert diszkriminatív a nőkre nézve. Ők ugyanis hasonló alapon nem tehettek panaszt, és az ő felelősségüket a félrelépésben nem vizsgálta. Csütörtöki döntésével azonban az indiai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta a törvényt.

1 Xgg Sgse0Qol3W12Z4L2Nq
Többé Nem Büntetendő A Házasságtörés Indiában / Fotó: Asia Times

A kormány jogászai azzal érveltek, hogy a jogszabály eltörlése veszélyezteti a házasság intézményét és káros a gyermekekre és a családokra. Ezt a nézetet azonban a legfőbb bírói fórum nem osztotta. A szóban forgó jogszabályt több pontos is aggályosnak találta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem vette figyelembe a minden nőt megillető szexuális önrendelkezési jogot, és megtagadta a nőtkől a döntés lehetőségét a házasság kötelékében   [/perfectpullquote]

– fogalmazott D. Y. Chandrachud legfelsőbb bírósági bíró. Majd hozzátette: “A nőt alárendelte a házastársa akaratának”.

Érdekes adalék, hogy a bíróság 1954-ben még fenntartotta a házasságtörés büntethetőségét, mondván, “általánosan elfogadott, hogy a férfi a csábító, nem pedig a nő.”

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az a felfogás, hogy a férfi a csábító, a nő pedig az áldozat, nem fenntartható többé. Az egyenlőség kell, hogy legyen egy rendszer irányadó elve. A férj nem a feleség ura   [/perfectpullquote]

– áll a verdiktben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból