Földön túli fotók egyenesen Szibéria legizgalmasabb részeiről

A közösségi médiában azonnal elterjedtek a csodálatos képek. Most bemutatjuk a fotóst és a képek történetét, tartsatok velünk Szibériába! Jó utazást mindenkinek!

A vadon szava

Svetlana Kazina
/ Fotó: Svetlana Kazina

Nagyjából 20 évvel ezelőtt Svetlana Kazina otthagyta városi munkahelyét, mert úgy érezte, „hívja a vadon”. Két gyermekével kiköltözött a kazah határ mellé egy kis faházba, egy orosz hegyi faluba az altaji határmenti területen, Uznyezjába. Az otthonuk közel 70 évvel ezelőtt épült, nincs fűtés, vezetékes víz és csatorna sem. De mindenük megvan, ami a városban annyira hiányzott: harmónia és nyugalom.

Az idő elteltével a hegyek lettek Svetlana Kazina otthona. De nem csak csodálja a természetet, hanem fotókon meg is osztja a világ többi részével a lélegzetelállító panorámákat.

A Baluka-hegy

Svetlana Kazina beluka hegy

Kazina legutóbbi túrájáról, Szibéria legmagasabb csúcsáról különösen csodálatos képeket hozott. A Beluka-hegyen tett kirándulása során egy érdekes optikai jelenséget, színes, irizáló felhőket kapott lencsevégre.

A látványt a kis vízcseppeken vagy jégkristályokon megtörő fény okozza.

Szibéria legmagasabb csúcsain

svetlana kazina irizalo felho 1

„Gyakran megyek a Beluka-hegységbe, mert imádom az egész Katun-gerincet” – mondja Kazina, akit még a körülményes utazás sem tart vissza a túrázástól.

A világ végén

svetlana kazina irizalo felho 2

„Az otthonomtól egy napos autóútra van a legutolsó falu, ahonnan már nem vezetnek tovább aszfaltutak. Onnan még két nap gyalog vagy lóháton az Ak-Kem-völgy, és még egy napnyi járás a Beluka-hegység.

Nem csupán Szibéria legmagasabb hegycsúcsa található itt, hanem ez a gyönyörű természeti környezet az Altaj-hegység szentélye. Imádom a szabálytalan szépségét és erejét.”

Itt készül az időjárás-jelentés 

svetlana kazina irizalo felho 3

Két meteorológiai állomás is található a területen, az Akkem időjárás-előrejelző központ (2050 m tengerszint feletti magasságon) és a Karaturek központ (2600 méteren).

Ottartózkodása alatt Kazina meteorológusok, hegyi mentők és helikopter-pilóták társaságában volt. A fotózás akkor kezdődött, amikor egyszer csak észrevette, hogy a felhők, amik megközelítették a napot, kivilágosodtak.

Képeslap az Ak-Kem-tó partjáról

svetlana kazina irizalo felho 4

„Az irizáló felhőket egy ködös téli reggelen fotóztam az Ak-Kem-tó partján” – mondta a nő. “A szivárványszínben játszó felhők jelensége elég gyakori errefelé. Amikor a felhőket fotózom, polárszűrőt használok, hogy még tisztábban látszódjanak az alakzatok.”

Nincs idő megcsodálni

svetlana kazina irizalo felho 5

Gyorsan kell dolgozni, mert a természetes színjáték nem tart sokáig. Először is, a nap egyre magasabbra emelkedik, és egyre világosabb lesz. Aztán pedig át kellett repülnöm a másik meteorológiai állomásra” – mesél a körülményekről Kazina.

#withfilter

svetlana kazina irizalo felho 6

Szerencsére a hűséges Nikon D850-es fényképezőgépe és a Nikkor 28-300-as lencsék remekül teljesítettek. Bár a fotókon élénkebbek a felhők, mint a valóságban, jól látszanak szabad szemmel is. A gond az, hogy szabad szemmel már nem látjuk a színeket, ha a felhők túl közel vannak a naphoz.

Valódi színjáték

svetlana kazina irizalo felho 7

Miután letette a fényképezőgépet, még a telefonjával is készített néhány fotót. „Gyönyörű gyöngyházfényű felhő volt, amit még egy órán keresztül lehetett csodálni. A színek egyre intenzívebbek lettek, ahogy a nap elkezdett leszállni a horizonton” – mesélte.

Kövessétek!

svetlana kazina irizalo felho 8

Svetlana Kazina nagyon szereti a szokatlan természeti jelenségeket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Rengeteget fotózok a hegyekben. Még külön albumjaim is vannak a felhőknek, a napnak és a holdnak a közösségi média oldalaimon. Leginkább a Facebookon and VKontakte-n, de az Instagramon is követhettek![/perfectpullquote]

Köszönjük, Bored Panda!

További érdekességekért látogass el az Élet+Stílus rovatunkba!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból