Földön túli fotók egyenesen Szibéria legizgalmasabb részeiről

A közösségi médiában azonnal elterjedtek a csodálatos képek. Most bemutatjuk a fotóst és a képek történetét, tartsatok velünk Szibériába! Jó utazást mindenkinek!

A vadon szava

/ Fotó: Svetlana Kazina

Nagyjából 20 évvel ezelőtt Svetlana Kazina otthagyta városi munkahelyét, mert úgy érezte, „hívja a vadon”. Két gyermekével kiköltözött a kazah határ mellé egy kis faházba, egy orosz hegyi faluba az altaji határmenti területen, Uznyezjába. Az otthonuk közel 70 évvel ezelőtt épült, nincs fűtés, vezetékes víz és csatorna sem. De mindenük megvan, ami a városban annyira hiányzott: harmónia és nyugalom.

[the_ad id=”571005″]

Az idő elteltével a hegyek lettek Svetlana Kazina otthona. De nem csak csodálja a természetet, hanem fotókon meg is osztja a világ többi részével a lélegzetelállító panorámákat.

A Baluka-hegy

Kazina legutóbbi túrájáról, Szibéria legmagasabb csúcsáról különösen csodálatos képeket hozott. A Beluka-hegyen tett kirándulása során egy érdekes optikai jelenséget, színes, irizáló felhőket kapott lencsevégre.

[the_ad id=”571005″]

A látványt a kis vízcseppeken vagy jégkristályokon megtörő fény okozza.

Szibéria legmagasabb csúcsain

„Gyakran megyek a Beluka-hegységbe, mert imádom az egész Katun-gerincet” – mondja Kazina, akit még a körülményes utazás sem tart vissza a túrázástól.

A világ végén

„Az otthonomtól egy napos autóútra van a legutolsó falu, ahonnan már nem vezetnek tovább aszfaltutak. Onnan még két nap gyalog vagy lóháton az Ak-Kem-völgy, és még egy napnyi járás a Beluka-hegység.

[the_ad id=”571005″]

Nem csupán Szibéria legmagasabb hegycsúcsa található itt, hanem ez a gyönyörű természeti környezet az Altaj-hegység szentélye. Imádom a szabálytalan szépségét és erejét.”

Itt készül az időjárás-jelentés 

Két meteorológiai állomás is található a területen, az Akkem időjárás-előrejelző központ (2050 m tengerszint feletti magasságon) és a Karaturek központ (2600 méteren).

[the_ad id=”571005″]

Ottartózkodása alatt Kazina meteorológusok, hegyi mentők és helikopter-pilóták társaságában volt. A fotózás akkor kezdődött, amikor egyszer csak észrevette, hogy a felhők, amik megközelítették a napot, kivilágosodtak.

Képeslap az Ak-Kem-tó partjáról

„Az irizáló felhőket egy ködös téli reggelen fotóztam az Ak-Kem-tó partján” – mondta a nő. “A szivárványszínben játszó felhők jelensége elég gyakori errefelé. Amikor a felhőket fotózom, polárszűrőt használok, hogy még tisztábban látszódjanak az alakzatok.”

Nincs idő megcsodálni

Gyorsan kell dolgozni, mert a természetes színjáték nem tart sokáig. Először is, a nap egyre magasabbra emelkedik, és egyre világosabb lesz. Aztán pedig át kellett repülnöm a másik meteorológiai állomásra” – mesél a körülményekről Kazina.

#withfilter

Szerencsére a hűséges Nikon D850-es fényképezőgépe és a Nikkor 28-300-as lencsék remekül teljesítettek. Bár a fotókon élénkebbek a felhők, mint a valóságban, jól látszanak szabad szemmel is. A gond az, hogy szabad szemmel már nem látjuk a színeket, ha a felhők túl közel vannak a naphoz.

Valódi színjáték

Miután letette a fényképezőgépet, még a telefonjával is készített néhány fotót. „Gyönyörű gyöngyházfényű felhő volt, amit még egy órán keresztül lehetett csodálni. A színek egyre intenzívebbek lettek, ahogy a nap elkezdett leszállni a horizonton” – mesélte.

Kövessétek!

Svetlana Kazina nagyon szereti a szokatlan természeti jelenségeket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Rengeteget fotózok a hegyekben. Még külön albumjaim is vannak a felhőknek, a napnak és a holdnak a közösségi média oldalaimon. Leginkább a Facebookon and VKontakte-n, de az Instagramon is követhettek![/perfectpullquote]

Köszönjük, Bored Panda!

További érdekességekért látogass el az Élet+Stílus rovatunkba!

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból