2021-ben az afrikai irodalom fénykorát éli, ugyanis a legnagyobb elismeréseket jelentő díjak nagy részét a kontinensről származó írók kapták.

Európában az afrikai irodalom mindent visz

Az európai díjátadó szövetségek megítélése alapján az afrikai írók tarolnak 2021-ben. A Booker-díjas dél-afrikai Damun Galgutról beszámoltunk korábban, azóta pedig a kontinensről sok másik tehetséget is kitüntettek.

Kapcsolódó cikk

Az irodalmi Nobel-díjat Abdulrazak Gurnah, zanzibári író, a francia Goncourt-díjat Mohamed Mbougar Sarr nyerte, evvel pedig az első fekete-afrikai íróvá vált, aki megkaparinthatta ezt az elismerést. A szenegáli Boubacar Boris Diop kapta a Prix Neustadt elismerést, Paulina Chiziane pedig a portugál Prix Camoest.

Hatalmas olvasótárbora lett az afrikai irodalomnak

Xavier Garnierhez igen közel áll az afrikai irodalom, ugyanis ebben a témában oktat a párizsi Sorbonne Egyetemen. Nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy ez a sok afrikai díjazás pusztán gesztus, szerinte ez inkább annak köszönhető, hogy a nyugati világ érdeklődővé vált az afrikai irodalom iránt. Ezt vallja Madhu Krishnan is, aki a Bristolon tanítja ezt a tárgyat.

Nem hat teljes újdonságként ez a hullám, ugyanis az '50-es, '60-as években igazán felkapottá váltak afrikai írók, költők műve, azonban az akkori műveket erősen átjárta a dekolonizáció szele.

Garnier szerint annak is köszönhető az európai siker, hogy az afrikaiak egy olyan világképet mutatnak nekünk, ami idővel eléri a kontinensünket is és olyan ökológiai és társadalmi válsághelyzetekkel kell majd szembe néznünk, amiket a díjazott írók elénk tárnak műveiken keresztül, írja a Könyves magazin.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet