Írország ősrégi abortusz ellenes törvényét végre hatályon kívül helyezték

A nyolcadik alkotmánymódosítást, azaz egy 35 éves abortusz tilalmat helyeztek formálisan is hatályon kívül Írországban. Michael D Higgins, ír elnök kedden aláírta az erről szóló törvényt, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult.

Írország népe évtizedeken keresztül azért küzdött, hogy eltöröljék a drákói szigoráról hírhedt jogszabályt. Ez a harc azzal járt, hogy naponta 10 nő volt kénytelen külföldre menni Írországból a biztonságos abortusz érdekében, sokan belehaltak vagy a jogi akadályokkal szembesültek, és tömegek vonultak az utcára, hogy a törvény ellen tiltakozzanak. 

A jogszabályt 1983-ban vezették be. A törvény az anya és a magzat életének azonos értéket tulajdonított. A jogszabály az abortusz végrehajtását 14 év börtönbüntetéssel fenyegette.

1249570
Az Abortusz Törvény Eltörlése Mellett Kampányoló Aktivista Írországban / Fotó: Dazeddigital

Májusban Írország 66,4-33,6%-os többséggel a jogszabály eltörlése mellett szavazott. Az elnöki jóváhagyással most az utolsó jogi akadály is elhárult.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nagyon fontos nap ez, és olyan sok embert ismerek, akik nagyon keményen dolgoztak azért, hogy megérhessék ezt a napot   [/perfectpullquote]

– írta Simon Harris egészségügyi miniszter egy Twitter-posztban. 

No Title

The 8th amendment is now officially gone from our constitution. So many of you worked so hard to make this a reality. Legislation to Cabinet next week and into Dáil in October pic.twitter.com/PVO1Lw536w

“A munkám nyilvánvalóan itt nem ér véget. Most be kell vonnunk a jogalkotást annak érdekében, hogy olyan ellátást alakítsunk ki, amelyben a nőkkel kellő gondoskodással és együttérzéssel bánnak a saját országunkban” – tette hozzá a miniszter.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar elmondta, hogy a jogalkotás hivatalosan október első hetében várható. A biztonságos és legális terhességmegszakítás intézményi feltételeit pedig jövőre teremtik meg. A kormány arra tett javaslatot, hogy az abortusz a terhesség 12. hetéig legyen biztosított. 

https://twitter.com/freesafelegal/status/1042110855662448640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1042112733716668417%7Ctwcon%5Elogo&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dazeddigital.com%2Fpolitics%2Farticle%2F41421%2F1%2Fireland-eighth-amendment-abortion-officially-repealed

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból