A beszláni túszdráma továbbra is minden idők leghalálosabb iskolai mészárlása, mely során öngyilkos merénylők több mint 1000 túszt követeltek, hogy megpróbálják kikényszeríteni az oroszok kivonulását Csecsenföldről.

A beszláni vérengzést a csecsen hadúr, Shamil Basajev rendelte el, és a Riyad-us Saliheen (egy csecsen szeparatista terrorcsoport) tagjai hajtották végre, írjaDailyStar.

2004. szeptember 1-jén 32 felfegyverzett terrorista megrohamozta az iskolát, és több mint 1000 túszt követelt, főként kisgyermekeket. Néhányan meghaltak a kezdeti támadásban, bár legtöbbüket az iskola tornatermébe terelték. A Riyad-us Saliheen robbanóanyagokkal szerelték fel a tornatermet, és összesen 52 órán keresztül tartották ott a túszokat élelem és víz nélkül. Sokan végül a saját vizeletük megivásához folyamodtak.

A megszervezett gyilkosságok első köre azon az első napon történt, amikor a támadók a 15-20 legerősebb férfi tanárt választották ki, és bevitték őket egy mellékhelyiségbe, ahol felrobbantották a női bombázók robbanómellényét. A terroristák Basajev követeléseivel terjesztették a hatóságok elé, de a tárgyalások nehézkesek voltak. Ahogy teltek a napok, a túszejtők fáradtak és kiszámíthatatlanok lettek.

Szeptember 3-án, miközben egészségügyi dolgozókat küldtek be a holttestek összegyűjtésére, robbanás hallatszott, és a terroristák tüzet nyitottak, és rövidesen az épület lángokban állt. Fegyverekkel és rakétákkal felfegyverkezve orosz különleges erők és helyi önkéntesek rohamozták meg az iskolát, miközben a robbanások folytatódtak. Körülbelül 12 órát vett igénybe a fegyveresek elnyomása, ekkorra 333 ember, köztük 186 gyerek halt meg. A 32 terrorista közül egy kivételével mindenki meghalt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.