Az ügy kivizsgálása megkezdődött, az iskolaőrt pedig a szolgálat alól azonnali hatállyal felmentették.

Azt kérte, ne ordítsanak a gyerekek, amikor üti őket

Egy nyíregyházi szakiskolában gumibottal üthette meg a gyerekek tenyerét és talpát egy iskolaőr, számolt be az RTL Híradó

Az egyik kilencedikes osztályban a tanár nem tudott rendet tenni a hangoskodók között, ezért az iskolaőr segítségét kérte. Három fiút küldött ki a teremből, akiket az iskolaőr az irodájába kísért, ahol letérdeltette őket, és a tenyerükre és a talpukra is ráütött a gumibotjával.

A fiatalok elmondása szerint az iskolaőr azt is mondta nekik, hogy ne ordítsanak, amikor megüti őket, mert minél hangosabbak, annál nagyobbat fog ütni.

Iiskolaőr = sajátos jogokkal felruházott személy

A gyerekek nem szóltak otthon, de az igazgató valószínűleg megtudta, hogy mi történt. Az egyik szülő szerint ő értesíthette a hatóságokat, akik aztán felkeresték a szülőket. Az egyik gyerek édesanyja azt mondta: nem az iskolára haragszik, mert az iskolaőr hibázott.
Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy az ügyben bántalmazás miatt nyomoznak. Az iskolaőrt kihallgatták, a munkaviszonyát pedig megszüntették.

Az érintett iskola, a fenntartó és a minisztérium nem válaszolt az RTL megkereséseire.

Szeptemberben vezették be az iskolaőrséget az iskolákban

Az idei tanévkezdéstől szeptember 19-éig bezárólag egyébként összesen 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök az intézményekben. Ezek közül négy esetben került sor testi kényszer alkalmazására – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) még szeptember 22-én.

A rendőrség elmondta, hogy összesen négy alkalommal indult büntetőeljárás: két alkalommal garázdaság, egy-egy alkalommal pedig lopás, valamint kábítószer birtoklása miatt. Szabálysértési eljárást egy alkalommal indítottak, garázdaság miatt – számolt be a Népszava.

Kapcsolódó cikk

Az is kiderült, hogy a tavalyi tanévben összesen 335 esetben intézkedtek az iskolaőrök, abból 23 alkalommal testi kényszert is kellett alkalmazniuk. Bilincset két alkalommal, gumibotot pedig egy alkalommal használt az iskolaőr.
Az akkori intézkedéssel összefüggésben 88 eljárást – 57 büntető- és 31 szabálysértési eljárást – indított a rendőrség.
Az iskolaőri programban jelenleg 489 intézmény vesz részt, de az ORFK szerint az látszik, hogy egyre több intézmény tart igényt iskolaőrökre, a munkaerőből viszont hiány van. A rendőrség közölte, hogy további iskolaőrök képzését tervezik, amire októberben sor is kerül. Azt egyelőre nem közölték, hogy hányan jelentkeztek a programra.
Az iskolaőrséget tavaly szeptemberben vezették be a közoktatásban, az iskolaőrök feladata a tanárok és a diákok védelme, illetve az iskolai erőszak visszaszorítása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet