A brazil elnök, Jair Bolsonaro és fia, Eduardo azzal vádoltak meg egy újságírónőt, hogy szexet ajánlott az elnököt lejárató információkért cserébe.

A brazil igazságszolgáltatás működni látszik

A brazil bíróság Jair Bolsonaro elnököt kártérítés megfizetésére kötelezte, amiért tavaly egy újságírónő jó hírnevét megkérdőjelezte, írja a CNN.

Bolsonaro arra célzott, hogy Patrícia Campos Mello riporter felajánlotta szexuális szolgáltatásait informátorának, hogy az elnökre nézve terhelően valljon.

Jair Bolsonaro Ujsagirono Karterites Per
Jair Bolsonaro / Fotó: Getty Images

Campos Mello tényfeltáró riportsorozatot készített egy WhatsAppon működő csoportról, akik Bolsonaro kampányát erősítették azzal, hogy lejárató és bíráló híreket terjesztettek a 2018-as elnökválasztás előtt politikai ellenfeleiről.

Kapcsolódó cikk

A március 16-i ítélet alapján a szélsőjobboldali elnök közel 3500 dollár kártérítést köteles fizetni, amiért megsértette a újságírónő becsületét. 

A nők és az újságírók győzelme Jair Bolsonaro és fia felett

Campos Mello üdvözölte a döntést, és kijelentette, hogy minden nő számára győzelem ez az ítélet.

Nagyszerű hír a női újságírók számára, nagyszerű hír a profi újságíróknak

– írta Twitter-oldalán az Újságírók a Zaklatás Ellen elnevezésű csoport. 

Nem véletlen a jogvédők lelkesedése: nemrég írtunk arról, hogy milyen nyomásnak és veszélynek vannak kitéve elsősorban a női újságírók még az Egyesült Államokban is, ahol az is előfordulhat, hogy hónapokon át nem ejtik a vádat a tüntetésen munkavégzés közben letartóztatott riporternővel szemben. 

Campos Mello idén már nyert egy pert az elnök fiával, Eduardo Bolsonaróval szemben is, amelyben a férfiank 5210 dollár kártérítést kell fizetnie. A téma meglehetősen hasonló: az elnök fia azt állította, hogy az újságírónő el akarta csábítani informátorát, hogy olyasmiket tudjon meg tőle, ami rossz fényben tünteti fel az apját. Az ítélet szerint Eduardo Bolsonarónak nagyobb körültekintéssel kell megválogatnia a szavait tekintettel politikai szerepére az elnök fiaként.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet