A 17 évesen idén februárban lelőtt Alvin Cole édesanyja és testvérei is megsérültek, amikor a rendőrség túlzott erőszak alkalmazásával tartóztatta le a békés tüntetőket.

A családtagok is megsérültek

Jay-Z óvadékért folyamodik és kifizeti a Wisconsinban letartóztatott tüntetők pénzbírságát, akik a 17 esztendős Alvin Cole-t idén február 2-án lelövő rendőr felmentése ellen tiltakoztak, írja a Dazed.
Jay Z Roc Nation Black Lives Matter
Jay-Z / Fotó: Greg Allen/Invision/Ap/Shutterstock
Jay-Z a Roc Nation elnevezésű szórakoztatóipari menedzsmentcégének társadalmi igazságszolgálatási divízióján, a Team Roc-on keresztül fogja a békés tüntetők pénzbüntetését kifizetni.
Ezen kívül Alvin Cole édesanyjának, Tracy Cole-nak és három lánytestvérének bírósági költségeit is állja a sztár. Tracy Cole akkor sérült meg, amikor a rendfenntartók múlt hét csütörtökön „túlzott erőszakot” vetettek be Wauwatosában a letartóztatások során. Korábban a színész Cole Sprouse-t is letartóztatták egy Black Lives Matter tüntetésen június elején.

Hollywood kudarcot vallott a rendőrség realisztikus ábrázolásában – vajon képes lesz váltani? – Contextus magazin

Korábban már írtunk arról, hogy mit tehet a zeneipar a rasszizmus ellen vagy milyen irodalmi alkotásokból tájékozódhatunk a rasszizmus témájában. Dr. Robin DiAngelo személyiségfejlesztő, paradigmaváltó kötetét is ajánlottuk, de bemutattuk azt is, hogy a többségi társadalom számára hogyan lehet egyszerű, hétköznapi példák segítségével megértetni a faji alapú diszkriminációt.

A tiltakozások ismét fellángoltak a városban, miután Milwaukee kerületi ügyésze, John Chisholm úgy döntött, hogy nem emel vádat a wauwatosai rendőrrel, Joseph Mensah-val szemben. Chisholm kijelentette, hogy Mensah jogos önvédelmet gyakorolt, amikor lelőtte Cole-t a bevásárlóközpont parkolójában. Továbbá, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, miszerint a rendőr úgy ítélhette meg, hogy indokolt a fegyverhasználat.

A felmentett rendőr korábban két másik embert is megölt

Az USA Today szerint Mensah három embert ölt meg az elmúlt öt évben, és mindegyik alkalommal Chisholm mentette fel a vádemelés alól. Az első két fegyverhasználat után nem indult belső vizsgálat a rendőrrel szemben. “A szívünk szakad meg Alvin Cole családjáért és a wauwatosaiakért. Nem csak hogy ismét nem sikerült a kerületi ügyésznek vádat emelnie Joseph Mensah-val szemben, hanem a helyi rendőrség még Alvin édesanyját, Tracy-t és testvéreit is megsebesítette, akik békésen tüntettek Jacob Blake édesapjával” – nyilatkozta Dania Diaz, a Team Roc ügyvezetője.

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen – Contextus magazin

Az internetes megnyilatkozásokból, mémekből és kommentekből ítélve azonban még mindig sokak számára homályos, mi történik most az Amerikai Egyesült Államokban, és ami még fontosabb, hogy miért.

Jay-Z és a Team Roc már korábban is kiállt Givionne Jordan Jr. békés tüntető mellett, akit még idén júniusban, Charlestonban tartóztattak le. Számos híresség is biztosította szolidaritásáról a tüntetőket és igazságot követeltek George FloydnakBreonna Taylornak és Ahmaud Arbery-nek. Egy nemrég elkészült jelentés szerint a Black Lives Matter mozgalom tüntetéseinek döntő része békésen zajlott le.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.