A Wagner-csoport félelmetes hírnevet szerzett az ukrajnai háborúban, de a szakértők szerint ez az érték halványulóban van a súlyos veszteségek miatt.

Jevgenyij Prigozsin, a 61 éves orosz vendéglátó-iparmágnás befolyása csökkenni látszik a Kremlben, ahogy a nevéhez fűződő Wagner-csoportot “öngyilkos osztagnak” titulálták, mivel a zsoldosokból álló magánhadsereg megrekedt, és csak a súlyos emberveszteségek pótlásáért küzdenek, írja a DailyStar.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport most kevésbé játszik kiemelkedő szerepet a háborúban, és a feltételezések szerint Prigozsin megkaphatja a menetparancsot annak ellenére, hogy az ambíciója volt, hogy Putyin egyik legkiválóbb emberévé váljon.
Joana de Deus Pereira, a Royal United Services Institute (RUSI) agytröszt tudományos főmunkatársa először azt mondta, hogy a félkatonai csoportot “nagyon hasznos eszköznek és háborús eszköznek” tekintették.

A Wagner-csoport most veszít hatalmából, mert a Kreml is meg akarja mutatni, hogy az ő kezükben van az irányítás

– magyarázta. Ezen felül úgy tűnik, hogy Wagnerben a harcosok gyorsabban halnak meg, mint ahogyan leváltani tudják őket, és Prigozsin felpörgetett toborzása után két hónap alatt 23 ezerrel csökkent az oroszországi börtönökben tartottak száma.
Vlad Mykhnyenko, az Oxfordi Egyetem kelet-európai történelemszakértője elmondta, Prigozsin próbál nagyobb szerepet kivívni magának, de nem tartja valószínűnek, hogy sikerülni fog. „A Wagner-csoport tulajdonképpen egy „öngyilkos osztag”. Ez nem igazán nagy promóciós, egyedi értékesítési pont” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.