Hatalmas felfedezés: Megtalálták a gyűrűt Jézus gyilkosának nevével

Poncius Pilátus római helytartó nevét fedezték fel a kutatók egy több mint kétezer éves rézgyűrűn, amin Jézus gyilkosának neve szerepel.

Az ékszert még az 1960-as évek végén fedezték fel több ezer másik tárggyal együtt a ciszjordániai Herodium nevű erődítménynél végzett ásatások során. A szakembereknek azonban csak most sikerült kiolvasniuk a gyűrűn szereplő feliratot – írja a The New York Times című lap internetes oldala.

Az ékszeren Pilátus neve olvasható görög betűkkel, amelyek egy kratér – ókori görög edénytípus – ábráját ölelik körbe. A régészek szerint ez mindössze a második olyan Pilátus idejéből való lelet, amelyen a római helytartó neve látható.

gyuru
Poncius Pilátus nevét fedezték fel egy kétezer éves gyűrűn / Fotó: Szabad Magyar Szó

A kutatók az Israel Exploration Journal című izraeli régészeti folyóiratban publikálták az eredményeiket.

A Jézust halálra ítélő Poncius Pilátus 26 és 36 között volt Tiberius császár helytartója a Római Birodalom keleti részén fekvő Júdea provinciában.

Jézus járt a vízen, mi pedig ülni fogunk rajta – a Hidemi Nishida szerint / ContextUs

A stúdiónak korábban már létezett egy projektje ‘fragile’ néven, ez ennek kiterjesztéseként szerepel a programjukban. Nagy hangsúlyt fektettek a helyszín megtalálására, amit olyan jól sikerült tálalni, hogy a Hokkaidót ellepő turisták már szinte szentélyként tekintenek a tóra.

A régészek szerint nem valószínű, hogy a gyűrű Pilátus tulajdona volt, részben azért, mert ilyen egyszerű ékszere általában a katonáknak, vagy alacsonyabb rangú tisztviselőknek volt, nem pedig a Pilátushoz hasonló gazdag, nagyhatalmú személyeknek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ugyanakkor most itt van egy gyűrű, rajta Pilátus nevével, ami egy nehezen megkérdőjelezhető összefüggés[/perfectpullquote]

– mondta Roi Porat, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a Pilátus akkoriban nem volt gyakori név a régióban.

Így várja a buszt Jézus a kereszttel Londonban – VIDEÓ

Ahogy korábban már írtunk róla, izgalmas kontentekre találhatunk a Shit London nevű Facebook-csoportban. Volt olyan képsorozat, ahol Trump elleni tüntetők legjobb pillanatait mutattuk be, vagy éppen egy fickó próbálta levágni a kerékbilincset az autójáról flexszerl! Most azonban az újból feltámadó Jézus várta a buszát, és természetesen a keresztjével oldalán.

A Pilátushoz kötődő első júdeai lelet egy kőmetszet-töredék volt, amelyet 1961-ben fedeztek fel Caesarea kikötővárosban. A Pilátus-kőként ismert leletet a jeruzsálemi Izrael Múzeum őrzi.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból