J. K. Rowling tweetjei nem befolyásolják a Harry Potter-kötetek sikerességét

J. K. Rowling, mindenki kedvenc varázslójának szerzője az utóbbi időben több Twitter-bejegyzésével is nagy port kavart a transzneműséget illetően. Ezek azonban nem befolyásolják a Harry Potter-könyvek sikerességét, sőt. 

Aggodalomra semmi ok

Az utóbbi időben nem csak Donald Trump, de J. K. Rowling Twitter-bejegyzései is nagy port kavartak az internetezők körében. A Harry Potter-regények írója a transzszexuálisokra tett megjegyzéseivel számos híresség sem értett egyet. Eddie Radmayne (A Harry Potter-spin-off főszereplője) színész bírálta Rowling gondolatait, míg Lloyd Russel-Moyle brit munkáspárti politikus keményen beszólt a szerzőnek, amiért végül bocsánatot kért. Daniel Radcliffe a könyvsorozat sorsáért és sikerességéért aggódott ezt illetően.

jkrowling
Nem csökken a Harry Potter-sorozat népszerűsége / Fotó: Getty Images

Kétségbeesésre azonban semmi ok, hiszen a könyvsorozatot kiadó Bloomsbury kiadó szerint a kötetek értékesítése 28%-kal, pénzösszegben 31,4 millió fontra nőtt. Ezáltal J. K. Rowling továbbra is a bestseller-szerzők listájának élén tündököl. Az LMBTQ-kampánycsoportok többsége kritizálta az írónőt, miután hosszú monológban fejezte ki a transzneműek jogaival kapcsolatos „mély aggodalmait”, amelyeket részben a családon belüli erőszak és a szexuális zaklatás tragikus élményei elevenítettek fel benne. Ettől az álláspontjától azonban számos kollégája elhatárolta magát. Ám voltak olyanok, akik kiálltak mellette, hiszen méltatlanság érte.

Virágzik a Bloomsbury

Nigel Newton, a Bloomsbury vezérigazgatója elárulta, hogy a könyvek J. K. Rowling tweetjeit követően is bestsellerek maradtak. Newton szerint azonban nemcsak az ikonikus varázsló kalandjai, de a faji kérdésekkel kapcsolatos írások iránt is megnőtt az érdeklődés. 

Az elnémítás kultúrája ellen szólalt fel J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushdie is

Az aláírók úgy látják, az elnémítás kultúrája gátja az érdemi vitáknak, és ha nem lehet majd ütköztetni a különböző álláspontokat, ha eltűnnek a különböző vélemények, azt megszenvedik majd a társadalmilag fontos ügyek.

A Bloomsbury amúgy a koronavírus-járvány egyik sikertörténetének könyvelhető el tekintve, hogy a pandémia okozta gazadsági válság ellenére 13%-kal nőtt a részvényára. Ennek ellenére azonban jelentősen csökkenteniük kellett a munkavállalóik bérét, hogy elkerülhessék az elbocsátásokat. A járvány folytán történő lezárások kezdetén bevételeik zuhanni kezdtek. Newton elmondása szerint az emberek kevesebb könyvet vásároltak a karantén ideje alatt, helyette a filmek felé fordult a figyelmük.

A gazdaság és a hétköznapi élet újraindulásával azonban fellendült a kereslet az irodalmi remekművek iránt is.

Az e-könyvek iránt 53%-kal, a nyomtatott szövegek iránt pedig 9%-kal nőtt meg az érdeklődés az előző évi eredményekhez képest, írja a The Guardian. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból