Joe Biden arra utalt, hogy népirtásnak tartja azt, amit Vlagyimir Putyin tesz Ukrajnában.

Joe Biden amerikai elnök kedden tartott beszédet az Iowa államban található Menlo városában. Az orosz-ukrán háború miatti áremelkedésről azt mondta, „a családi költségvetés, a tankolás nem függhet attól, hogy egy diktátor háborút folytat és népirtást követ el egy fél világgal arrébb” – írjaBlikk.

Népirtásnak neveztem, mert egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is próbálja kitörölni, hogy valaki ukrán lehessen. A bizonyítékok egyre szaporodnak

– erősítette meg újságírói kérésre a Vlagyimir Putyinra vonatkozó vádait. Majd a népirtás szóhoz hozzátette, „erről majd jogászok döntenek nemzetközi szinten, hogy annak számít-e vagy sem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen”.

Az amerikai elnök szavai tovább súlyosbíthatja az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget. A tisztségviselők korábban már háborús bűnösnek nyilvánították az orosz elnököt, de a rengeteg polgári áldozattal járó háborút eddig nem nevezték népirtásnak.

Korábban Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója így válaszolt a kérdésre, hogy szerinte népirtásnak minősül-e, ami Ukrajnában folyik: „Láttunk atrocitásokat, láttunk háborús bűnöket, de azt egyelőre nem láttuk, hogy az ukrán nép módszeres gyilkolása a népirtás szintjére emelkedett volna”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet