John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman bocsánatot kért Yoko Onótól

Contextus

Contextus

Mark David Chapman, John Lennon gyilkosa bocsánatot kért a néhai zenész özvegyétől, Yoko Onótól 40 évvel a halálos lövések eldördülése után.

Aláírást kért a gyilkosa Lennontól aznap

Mark David Chapman 1980. december 8-án este lőtte agyon az idén 80. születésnapját ünneplő John Lennont a házaspár New York-i otthona előtt. 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és leghamarabb húsz év után kérhette feltételes szabadságra bocsátását. Múlt hónapban tizenegyedik alkalommal kérte feltételes szabadon engedését, de ismét megtagadták tőle. A férfi a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik.

John Lennon utolsó fotója, amikor aláírást ad, ráadásul Mark David Chapmannek, a gyilkosának, 1980. december 8-a, New York / Fotó: Getty Images

Az augusztus 19-én tartott meghallgatáson Chapman azt mondta, hogy “hírnevet” akart szerezni a 40 éves rocksztár megölésével, és hangoztatta, hogy halálbüntetést érdemelt volna, írja a The Guardian.

Hozzátette, hogy állandóan gondol “hitvány tettére” és elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem. Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el[/perfectpullquote]

– mondta a testület előtt. “Nagyon híres volt. Nem a jelleme miatt öltem meg, vagy azért, amilyen ember volt. Egy családszerető ember volt. Egy ikon” – hangoztatta.

Sajnálja, hogy fájdalmat okozott Onónak

“Azért gyilkoltam meg, mert (Lennon) nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam” – mondta.

“Ez egy borzasztóan önző cselekedet volt. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam Onónak. Mindig erre gondolok” – tette hozzá.

Rég elveszett videófelvétel került elő John Lennon és Yoko Ono nászútjáról

John Lennon és az avantgárd filmrendező-képzőművész, Yoko Ono 1969. március 20-án házasodott össze a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltáron, két és fél évi ismeretség után. A híres pár 1969-ben nászútját pacifista ceremóniává változtatta a nemzetközi sajtó asszisztálása mellett. Az amszterdami Hilton szállodabeli lakosztályukból a világbékére szólítottak fel “fekvősztrájkjukkal” (bed-in), a Szeretkezz, ne háborúzz!

2015-ben a japán képzőművész, aki minden egyes alkalommal küzdött Chapman szabadon engedése ellen, egy interjúben elmondta, abban a félelemben él, hogy kiengedik őt a börtönből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amit egyszer megtett, megteheti ismét, más ellen fordulva. Ez lehetek én, lehet Sean (Lennon és Ono fia – a szerk.), lehet bárki[/perfectpullquote]

– mondta akkor.

Az augusztusi meghallgatás dokumentumait az AP amerikai hírügynökség szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

Kezdőlap > Uncategorized > John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman bocsánatot kért Yoko Onótól
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

Megfélemlítés az interneten

Nincsen semmi baj. Igaz, az AKPH feloszlott, eltelt egy évtized új anyag nélkül, de Süveg ’Saiid’ Márk a háttérben már régóta készült az album formátumú feltámadásra.

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból