Joseph Gordon-Levitt: „Generációnk kihívása, hogy a nagy techcégek ne sodorjanak minket autoriter rendszerek felé”

Joseph Gordon-Levitt filmszínész három évtizede a pályán van, és még nincs 40 éves. Két évre lelépett Hollywoodból, hogy gyermekeivel foglalkozzon, miközben számos önálló projektet is visz a filmezésen kívül. Idén három film főszereplőjeként tér vissza a képernyőre.

„Apaszabi” után három filmbemutató

Joseph Gordon-Levitt a modern filmsztár mintapéldánya: a színjátszás csupán az egyik alapkészsége. A színészkedés mellett forgatókönyvet ír, rendez, producerkedik, egy virtuális kreatív közösség, a HitReckord alapító-vezetője, és saját podcastot vezet. Levezetésként olykor zenél: osztódva akár egy zenekart is alapíthatna, mert gitározik, billentyűs hangszeren játszik, dobol és énekel is.

joseph gordon levitt interju filmbemutatok
Joseph Gordon-Levitt / Fotó: Pier Marco Tacca/Getty Images

Joseph Gordon-Levitt két évig két kisfia nevelésével foglalkozott elsősorban – éppen a világjárvány alatt tért vissza a hollywoodi munkás hétköznapokba, nem is akárhogyan. Idén júniusban mutatták be 7500 című filmjét, a Netflix-en július óta vetítik a Project Power: A por erejét, majd októberben a The Trial of the Chicago 7 debütál. Mindhárom film rendkívül aktuális témákat jár körbe: faji kérdés, korrupció és a mai kultúrharc gyökerei, ezekről kérdezte a The Guardian újságírója a színészt.

7500 magyar előzetes (HunTrailer)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Project Power: A por ereje egy kísérleti gyógyszerről szól, amely rövid ideig valamilyen szuperképességgel ruházza fel azt, aki beszedte. Azt azonban nem lehet előre tudni, a por milyen hatást idéz elő az emberi szervezetben. Gordon-Levitt egy New Orleans-i rendőrt alakít, akinek a por hatása alatt ellenfele a legváltozatosabb ember feletti képességekkel rendelkeznek. A Project Power azonban nem csupán egy szuperhős-akciófilm, hanem néhány aktuális problémára is reflektál. Megemlíti, hogy az amerikai kormány hogyan hagyta magára a Katrina-hurrikán pusztítása után a New Orleans-ieket, főleg a szegénységben élő feketéket, akiken a gyógyszerkísérleteket folytatják.

A demokraták elkészítették a rendőrségi reformról szóló törvényjavaslatukat

Az országos méretűvé szélesedett Black Lives Matter mozgalom tüntetéseire való tekintettel a demokrata párti képviselők június 8-án közzé tették a rendőrség működésére vonatkozó jogszabály-módosításukat. A módosításokra azért van szükség, mert az utóbbi időben több afroamerikai személy hunyt el a rendőrség brutalitása és túlkapásai miatt.

„A film nem vág fejbe semmilyen üzenettel, csupán aktuális kérdéseket feszeget: kié a hatalom? Miért? Igazságos ez így? Jelenleg nagyon sok minden történik a világban, ami miatt fel lehet tenni ezeket a kérdéseket” – mondta a színész a filmről.

Project Power: A por ereje – magyar előzetes

Megérkezett a #JamieFox és #JosephGordonLevitt főszereplésével készült #ProjectPower – A por ereje első előzetese. Premier: 2020. augusztus 14. #IGNHungary a…

A forgatás nagy része még 2018-ban zajlott, tehát bőven a Black Lives Matter mozgalom tömeges tüntetéssorozata előtt. A sztár szerint most már mást jelent rendőrt alakítani, mint két évvel ezelőtt. Annak ellenére, hogy a Black Lives Matter mozgalom mellett áll, azt is látja, hogy a rendőrök milyen emberfeletti munkát végeznek.

Trumpot nem, de a nagy tech-cégeket megfékezhetőnek tartja

Az októberben érkező filmje, a The Trial of the Chicago 7 a vietnami háború ellenes csoport, a Yippies perét dolgozza fel. Gordon-Levitt a konzervatív ügyészt alakítja, a másik főszereplő, Sacha Baron Cohen pedig a Yippies vezetőjét, a legendás Abbie Hoffmant játssza. A filmben feltűnik Yahya Abdul-Mateen II is, mint Bobby Seale, a Black Panthers mozgalom vezetője.

„Mintha a híradót néznénk. A ma ismert, modern kulturális háború 1968-ban gyökerezik” – vélekedett a sztár. Ahogyan ma a Black Lives Matter tüntetői, a Yippiek is egykoron széleskörű társadalmi változásokat követeltek, ami viszont megosztotta a mozgalmat.

The Trial of the Chicago 7 – Trailer (2020) | Netflix Movies, Release Date, Cast, Details,

The Trial of the Chicago 7, the trial of the chicago 7 trailer, the trial of the chicago 7 2020, the trial of the chicago 7 trailer 2020, the trial of the ch…

Gordon-Levitt szerint, akinek családja hagyományosan haladó, baloldali kötődésű, ez történt most is: Donald Trump a maga hasznára fordította a helyzetet, ami számára dühítő. Ugyanakkor a saját és családja lelki egészsége érdekében nem kíván politizálni, de Trumpot „egyértelműen diktátornak” tartja, aki „tökéletesen ellentétben áll mindazokkal a szabadságjogokkal, amelyekre az ország épült”.

Rihanna keményen kiosztotta Donald Trump amerikai elnököt

Augusztus 3-án két merénylet is történt az Egyesült Államok két különböző pontján. A texasi El Paso városában, valamint Daytonban, Ohio-ban. A két terrorcselekmény legalább 30 ártatlan áldozatot követelt. Mivel Donald Trump már így is kivívta több ismert ember ellenszenvét, ezúttal Rihanna konfrontálódott.

A színész szerint a mai kor másik problémája, hogy a közösségi média egyre inkább a szenzációhajhászásra koncentrál, és az autoriter rendszereket erősíti. A négy nagy tech-cég, a Google, az Apple, az Amazon és a Facebook monopóliuma ellen foglal állást, de úgy véli, nem emiatt fog összedőlni a világ. Hogyan tudja magában elrendezni, hogy ezeknek a nagy cégeknek forgat, szólt a kérdés a színészhez.

https://www.instagram.com/p/CDRaraDpn0z/

„Különbséget kell tenni a Netflix és az Apple felfogása között, ahol a felhasználó fizet a szolgáltatásért, meg a Google és a Facebook filozófiája között, ahol a felhasználók adatait használják és hirdetésekből jutnak bevételhez. Az, hogy pozitív vagy negatív hatása van-e ezeknek a cégeknek, úgy gondolom, nagyon leegyszerűsített kérdésfelvetés. Generációnk kihívása az, hogy megtaláljuk a módját, hogyan maradhat meg nekünk egy olyan klassz dolog, mint a YouTube, anélkül, hogy a szélsőségek és az autoriter rendszerek felé sodorna” – tette hozzá a színész.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból