Nézem Film Julian Schnabel: Rendezhetnek fehérek feketékről szóló filmet?

Julian Schnabel: Rendezhetnek fehérek feketékről szóló filmet?

Promóció

“Miért nem tudnak a fehér bőrű filmesek feketékről szóló történeteket elmondani?” – tette fel a kérdést Julian Schnabel, a Jean-Michael Basquit szóló film rendezője.

Promóció
- Advertisement -

A megosztó személyiségű rendező és művész, Julian Schnable interjút adott a The Guardian számára, ahol megosztotta gondolatait a fehér rendezők feketékről szóló történeteivel kapcsolatban zajló vitáról.

Julian Schnabel a Van Gogh-film rendezője / Fotó: The Hollywood Reportter

A művész azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy az Oscar-díjas Zöld könyv rendezőjét, Peter Farrelly-t kritizálták az afro-amerikai zenész, Don Shirley ábrázolása miatt. Shirley rokonai ugyanis csalódottságuknak adtak hangot a zenész filmbeli bemutatásával kapcsolatban.

Dana Schutz festőművész / Fotó: Artspace

Schnable megemlített azt is, hogy Dana Schutz festőnő is egy afro-amerika fiú, Emmett Till esetét festette meg, akit 1955-ben lincseltek meg azért, mert egy fehér nőnek fütyült.

Miért ne mondhatná el egy fehér egy színes bőrű történetét

– tette fel a kérdést Schnabel hozzátéve, hogy egyszer ő is készített egy filmet Jean-Michael Basquit kortárs fekete művészről. “Kihasználtam őt a film elkészítésével? Még meghatározóbbá tettem a film által”, tette hozzá. A lányom, Lola szerint „belülről minden ember rózsaszín.”

Zöld könyv – Útmutató az élethez – magyar szinkronos előzetes #1 / Életrajzi dráma

Zöld könyv – Útmutató az élethez magyar szinkronos előzetes / Green Book HunDub Trailer Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Mikor lesz a mozikban?

A Zöld könyv című film témája Dr. Shirley életén alapul. Shirley unokahúga szerint a zeneszerzőt a családi életéből és a fekete közösségből kiragadva hamisan ábrázolták. Néhány kritikus is lehúzta a filmet, mert a „fehér megmentő” szemszögéből mutatta be a történetet.

Még mindig túl nagy a diszkrimináció Hollywoodban

Mire egy színes bőrű forgatókönyvíró eljut a megbecsülés szintjéig Hollywoodban, az út több mint rögös. Inkább megalázó. Erről készültek korábbi tanulmányok, de jelen esetben többen fel is szólaltak, milyen bánásmódban részesültek, amikor a szakmában szerettek volna érvényesülni. A Think Tank for Inclusion & Equity nevű project kiadott egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták közel 300 résztvevő segítségével, mi történik valójában a háttérben.

2018-ban az Amerika Rendezők Céhe (DGA) arról számolt be, hogy a dramatizált tévésorozatok rendezői munkáit nagy százalékát színes bőrűek kapják. A DGA szerint csak a színes bőrű filmrendezők alig 10%-a kapott legalább 250 ezer dollárt a filmjeik bevételéből.

Megdöbbentő, hogy még mindig azt látjuk, hogy a nőknek és a feketéknek kevesebb lehetőségük van nagyjátékfilm rendezésre

– mondta a DGA elnöke Thomas Schlamme. “Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy a diszkrimináció még mindig jelen van a játékfilmek minden szegeltében. Az iparággal folytatott harc évtizedek óta zajlik az elfogadásért, hogy megváltozzon a gyakorlat” – tette hozzá Schlamme.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3