A közgyűlés nevében meghozott döntések és a megbízási szerződésben vállalt feladatok végre nem hajtása miatt kedden azonnali hatállyal visszavonta a nagykanizsai polgármester a helyi televíziót és hetilapot működtető Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízását.

Járványhelyzetre hivatkozik Nagykanizsa polgármestere

Közleményben tudatta Nagykanizsa fideszes polgármestere, Balogh László a magyar állami hírügynökséget, a Magyar Távirati Irodát (MTI). Mint mondta, a Kanizsa Újság – mint a lakosság gyors és hatékony tájékoztatásának eszköze – jogszerű megjelentetésének a biztosítása az önkormányzat feladata és kötelezettsége.

Hangsúlyozta, a jelenlegi járványhelyzet idején kiemelten fontos, hogy a tájékoztatásért felelős önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője végrehajtsa a Nagykanizsa közgyűlése nevében meghozott döntéseket és utasításokat.

Balogh Laszlo Nagykanizsa Polgarmester Kanizsa Mediahaz Tar Mihaly
Nagykanizsa Polgármestere, Balogh László / Fotó: Kanizsa Tv Hivatalos Youtube-Csatornája

„Veszélyhelyzet idején elfogadhatatlan, hogy a döntéseket hozó polgármester utasításait egy önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője figyelmen kívül hagyja, adott esetben gátolva ezzel a veszélyhelyzetben meghozott intézkedések végrehajtását” – tette hozzá Balogh László.

A Kanizsa Médiaház leváltott ügyvezetője ogi lépéseket fontolgat

A közlemény szerint Tar Mihály ügyvezető nem hajtotta végre a város közgyűlése nevében januárban meghozott polgármesteri határozatot – a hetilap nyomdai munkáira vonatkozó közbeszerzésről –, amivel a Polgári Törvénykönyvben és az ügyvezetői megbízási szerződésében előírt feladatait is megsértette.

Miután a végrehajtásra vonatkozó felhívás és az ügyvezetővel való többszöri, írásbeli egyeztetés sem vezetett eredményre, a polgármester kedden az ügyvezető azonnali visszahívása mellett döntött.

Az ügyvezetőt a jogviszony megszűnésére tekintettel a társaság javadalmazási szabályzata alapján nem illeti meg juttatás. A Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatának ellátásával Mikó-Baráth Györgyöt – a médiaház munkatársát – bízta meg.

Tar Mihály ügyvezetőt Nagykanizsa – egyfős többséggel baloldali koalíció által irányított – közgyűlése 2019 decemberében bízta meg a Kanizsa Médiaház vezetésével. A leváltott ügyvezető az MTI-vel közölte: jogi lépéseket fontolgat a visszahívása miatt.

Tar a személyes Facebook-oldalán egyébként közölte, hogy szerinte mondva csinált okokra hivatkozva rúgták ki a Kanizsa Médiaház éléről.

Egy másik posztjában pedig arról ír, hogy a menesztésével kapcsolatban lesz egy hosszabb, tényfeltáró poszt is.

Néhány hete a szekszárdi kormánypárti polgármester is leváltotta a helyi lap főszerkesztőjét, amiről a koronavírus-veszélyhelyzet miatti ideiglenes jogrendnek köszönhetően egymaga döntött.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.