Így csökkenti a karantén a szexuális vágyat

Hogyan csökkentheti a karantén alatti összezártság a párkapcsolatban élők egymás iránti vonzalmát? A pszichoterapeuta válaszol.

A koronavírus a párkapcsolatokra is hatással van

A koronavírus-járvány nem csak az egészséget, hanem az emberi kapcsolatokat is fenyegeti. Még ha el is követünk mindent azért, hogy jobbá tegyük párkapcsolatunkban az együttlétet, akkor is előfordulnak veszekedések. Ha pedig tönkremegy egy kapcsolat, ne feledjük, hogy ebből is tanulhatunk.

ket lepes tavolsag parkapcsolat
Jelenet a Két lépés távolság c. filmből / Fotó: CBS Film

“18 hónapja vagyok együtt a barátommal. Nagyon jó volt a szexuális életünk, de nemrég nehézségeink akadtak az érzelmi kapcsolódással szex közben. Amikor a karantén alatt elkezdtünk együtt élni, a probléma fokozódott, aminek eredményeként szexuális vágya lecsökkent. Akármikor közeledtem, ő elutasított, amely végül az én szexuális vágyamat is lelankasztotta. Mostanra teljesen elvesztettük a szexuális érintkezési formát. Ez a kapcsolat végét jelentheti” – panaszolta egy kétségbeesett nő a The Guardian tanácsadójának.

A szakértő szerint van megoldás

Pamela Stephenson pszichoterapeuta véleménye, hogy a koronavírus bár megviselhet egy párkapcsolatot, a karantén után van esély rendezni a helyzetet.

5 dolog, amit az emberek többsége rosszul csinál a kapcsolatában

Ha párkapcsolatban élsz, biztosan te is szembekerültél már az alábbiak legalább egyikével. Tényleg jó-e, ha összehasonlítod a jelenlegi párod a korábbival? Vagy akár feladod saját magad, elhanyagolod a barátaid, sőt magad is? 5 dolog, amit gyakran rosszul csinálnak a párok!

“A koronavírus kétség kívül fenyegeti az egészségi állapotunkat, de a mentális egészségünkre is negatív hatással lehet, főleg egy karantén idején. Ne hibáztassunk egy személyt vagy a kapcsolatban produkált potenciálját annak alapján, hogy miként viselkedik a nehéz időkben. A szexualitást nagy mértékben befolyásolja a mentális állapot, így nem csoda, ha az egyénnek ilyenkor lecsökken a libidója” – magyarázza a szakember.

A vágy csökkenése és a depresszió kéz a kézben járnak, akárcsak a szorongás, a félelem és más hasonló érzelmek, amelyek kapcsolódnak ahhoz a helyzethez, amiben most élünk.

“Hasonlón befolyásolhatják ezek a tényezők a másokkal való kapcsolatteremtési készséget is, ezért ne ítéld meg ez alapján a másik potenciálját, ne várd el, hogy érzelmileg feltétlenül elérhető legyen számodra a kihívások közepette is. A legjobb, ha békén hagyod és megpróbáljátok együtt biztonságban átvészelni a helyzetet, amikor ennek vége, adjatok időt magatoknak, hogy ismét felfedezhessétek az együtt töltött időt, a szexualitást, az érzelmeket és a romantikát, mindenféle erőltetés nélkül” – fejtette ki Stephenson.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból