Nézem Fotó Karanténportrék: megható és humoros életképek a britek koronavírus-járványidőszakából

Karanténportrék: megható és humoros életképek a britek koronavírus-járványidőszakából

Promóció

A Nemzeti Arcképtár pályázatán 31 ezer beküldött fotóból válogatták ki a koronavírus-járvány okozta karantén ideje alatt készült 100 legjellemzőbb sírós-nevetős pillanatot.

Kattintások a karanténban

Promóció
- Advertisement -

Mi jut eszünkbe, ha visszatekintünk 2020 tavaszára? A karantén alatt rengeteg sorozatot néztünk és olvastunk, a szülők küzdöttek az otthoni munkával és a digitális oktatással, megtanultunk maszkot varrni és kovászos kenyeret sütni.

Szuper a digitális oktatás / Fotó: Ania Wilk-Lawton

A londoni Nemzeti Arcképtárban (National Portrait Gallery) szeptember 14-én nyílt meg az a fotókiállítás, amely azt mutatja be, a brit lakosság hogyan élte meg a kijárási tilalom időszakát. Láthatunk olyan szürreális képeket is, amelyen műanyag fólián keresztül ölelik meg a nagyszülők az unokáikat, a rokonok online vesznek részt a temetésen, és Zoomon keresztül megtartott 100. és 90. születésnapi ünnepségeket.

Drónfotók mutatják, hogy élik meg a karantént a litvánok

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén és a társasági távolságtartás sok más szakmához hasonlóan a fényképészek munkáját is ellehetetleníti: ha nem lehet emberekkel találkozni, az azt jelenti, hogy elmaradnak a fotózások. Cristian Monaco (32 éves orvos): Mi eddig nagy társasági életet éltünk a barátainkkal. Most komolyan át kellett szervezni az életünket, a munkánk miatt is.

A több mint 31 ezer beérkezett fotóból a zsűri száz képet választott ki, amelyek kellő módon reprezentálják, hogyan élték meg a britek a koronavírus-járvány első hullámát. A fotópályázat ötletgazdája Katalin cambridge-i hercegné, a múzeum egyik támogatója volt, aki részt vett a fényképek kiválasztásában is. A száz képet az Arcképtár internetes oldalán lehet megtekinteni, írja a The Guardian.

Hajvágás kutyanyírógéppel

Nicholas Cullinan, az intézmény igazgatója elmondta, hogy azt kívánták bemutatni, milyen különböző módon vészelte át a járványt a lakosság, mennyi szomorú és mennyi szívmelengető pillanatot éltek át az emberek. Hangsúlyozta, hogy a pályázók az ország minden szegletéből jelentkeztek, különféle státuszú és korú emberek küldtek be fotókat 4-től 75 éves korig.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hold Still 2020 digital exhibition is now live. Visit www.npg.org.uk/holdstill to explore the final 100 portraits. #HoldStill2020 #NationalPortraitGallery #Portraiture @taylorwessing

National Portrait Gallery (@nationalportraitgallery) által megosztott bejegyzés,

Cullinan számára a legmegrázóbb képek az interneten keresztül közvetített temetésekről készültek. Bekerült a válogatásba egy szürke zakós férfiről készült fotó, aki éppen a nagymamája temetését nézi az otthonában.

Mindannyian olvastunk arról, hogy sokan csak a Zoomon keresztül tudtak részt venni szeretteik végső búcsúján. Borzasztóan meghatóak ezek a képek és a hozzá tartozó emberi történetek

– mondta Cullinan. Mint hozzátette, „teljesen át kellett értékelnünk a mindennapi teendőinket és az emberi kapcsolatainkat a családunkkal, kollégáinkkal, barátainkkal. Ezek a képek pedig éppen ezt adják vissza.”

Az elszigeteltség okozta szomorúságon és szorongáson túl vidám, az összetartást kifejező és vicces képek is készültek. Lefényképezték például a stockporti Pókembereket, azaz két barátot, akik a szuperhős jelmezében végezték az utcán a napi edzésüket az gyerekek és a felnőttek legnagyobb örömére. Ezen felül még adományokat is gyűjtöttek.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 923.4k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

A négyéves Coni képe a sírósan nevető kategória egyik legjobbja. Azt örökítette meg, ahogyan anyukája levágja édesapja haját – a kutya szőrnyírójával.

Rövidítés / Fotó: Kate Ainger és Coni

„Túlságosan feszültek voltunk ahhoz, hogy észrevegyük, mit is csinál a gyerek éppen, szóval az arcunkról leolvasható érzelmek teljesen valódiak” – mondta Kate Ainger, az alkalmi, botcsinálta fodrász.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3