A Karen név a mémek miatt a kihalás szélére került

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint az egykor igen nagy népszerűségnek örvendő Karen mint név, ami elsősorban a privilegizált fehér nőket jelképezi, a feledés mélyére süllyedt. 

Goody bye, Karen!

Az utóbbi években a Karen név valóságos szinonimájává vált a privilegizált fehér nőknek. A név hallatán a skála két végén elhelyezkedő típus derenghet fel a szemünk előtt. Egy menő nő, aki a borfogyasztással kapcsolatos mémekkel árasztja el az üzeneteit és a közösségi oldalait, és persze az, aki minden szórakozóhelyen a menedzsert hívatja valami apróság miatt. A másik vég lehet az a Karen is, aki nem hajlandó arcmaszkot viselni, és  ártatlan fekete emberekre hívja ki a rendőrséget bűncselekménnyel gyanúsítva őket. 

karen mem
A Karen sztereotípiát illusztráló mém

A Karen név a ’90-es évek óta folyamatosan csökken, de a mémeknek köszönhetően az utóbbi évekre a népszerűsége a mélypontjára süllyedt. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint Angliában és Walesben mindössze 14 újszülött kislányt neveztek el így 2019-ben. 

A kihalás szélére kerülhet a név

Mindez egy ideje tartó tendenciát követ: 1996-ban még 76 Karen született, számuk egy évtizeddel később, 2006-ban 43-ra csökkent. Az adatok azt sugallják, hogy a név így hamarosan kihalhat, írja a Dazeddigital.

Íme, ezek a legjobb mémek, amiket a koronavírus szült

Azért, mert valakit karanténra ítéltek, vagy önként zárkózott be, még nem jelenti azt, hogy egész nap azzal kell foglalkoznia, hogy aggódjon vagy számolja a megmaradt vécépapírt. Néha el kell terelned a gondolataidat a pánikról, és ennek az egyik legjobb módja a nevetés. The most viral contents on the internet.

A kutatók szerint nyilvánvaló, hogy a népkultúra jelentősen befolyásolja, milyen nevet adunk majd a gyerekeinknek. Ebben szerepet játszanak a mémek és a közösségi oldalakon magunkat Karenként definiáló kamaszok is. Ez részben a TikToknak is köszönhető, ahol az utóbbi időben több megkérdőjelezhető trend is elterjedt. Nemrégiben az Auschwitzi Múzeum is reagált azokra a videókra, amiket legtöbben csak “traumapornóként” emlegetnek. 

Ebben a cikkünkben körüljártuk a névadási szokásokat, milyen tényezők állhatnak mögötte: miért lett valaki Romárió, Wayne vagy épp Mihály.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból