Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megerősítette a korábbi ítéletet, amely szerint az ingatlanfejlesztő tulajdonosnak 6,75 millió dollár kártérítést kell fizetnie a graffitiseknek.

Törvény előtti egyenértékűség

Az amerika Legfelsőbb Bíróság elutasította Jerry Wolkoff New York-i ingatlanfejlesztő fellebbezését, amellyel az ellene hozott precedens értékű ítéletet kívánta volna megtámadni. Wolkoff cégét ugyanis 6,75 millió dollár – több mint 2 milliárd forint – kártérítési összeg megfizetésére kötelezete a bíróság. A büntetés oka, hogy lemázolta Long Island City-ben a tulajdonában lévő raktárépületek külső falára festett graffitiket, írja a The Art Newspaper.

Street Art Per Karterites
A Raktárépület Még A Lefestés Előtt / Fotó: Getty Images

Az elképesztő összegen az a 21 utcaművész osztozik, akik rajzait eltüntette a tulajdonos. A Legfelőbb Bíróság döntésével Wolkoff kimerítette az arra irányuló jogorvoslati lehetőségeket, hogy elkerülje az összeg kifizetését. A bírói döntés az 1990-es Képzőművészeti törvény alapján fenntartja a graffitisekek igazságszolgáltatáshoz való jogát, amennyiben alkotásaik engedélyük nélkül semmisítik meg vagy teszik tönkre.

Izgalmas koncepcióba öltöztette a berlini fal darabjait két street artist

Évtizedekig a berlini fal a világ megosztottságát szimbolizálta. Most két vezető utcai művész készített egy alkotást a fal leomlásának 30 évfordulójának alkalmából. Thierry Noir és STIK utcai művészek a londoni Imperial War Museum mal közreműködve a berlini fal két eredeti, csúnya betondarabjára festették alkotásaikat. A fal 1989 november 9-i leomlása a XX.

„Az ítélet azt vetíti előre, hogy a street artot is óvnunk kell, nem szabad megrongálni. A döntés jelentősége, hogy a szövetségi törvény ezentúl nem csak a MoMÁ-ban vagy a Louvre-ban kiállított alkotásokat védi, hanem a köztereken engedéllyel készített műveket is” – nyilatkozta Eric Baum, a művészek egyik ügyvédje.

Nem mindenkinek jár kártérítés

Scott Gant, a cég egyik ügyvédje, aki a beadvány szövegét készítette, elismerte, hogy nincs más jogérvényesítési lehetőségük. Ugyanakkor, tette hozzá, a bíróság nem foglalkozott azzal, hogy ők a fellebbezésben jelezték, hogy a hivatkozott jogszabály szövege egy ponton „alkotmányellenesen homályosan fogalmaz”. Gant szerint emiatt ismét a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet egy hasonló ügy. Hozzátette, hogy egyelőre nem tűzték ki a kártérítés fizetési határidejét, de már elkezdődtek az erről folyó tárgyalások a bíróval.

Győzött a Led Zeppelin a plágiumperben egy vízbe fulladt zenésszel szemben

A hosszú ideje tartó jogi csatában végül az jelentette a Led Zeppelin zenekar győzelmét, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítélete érvényes maradt – írta a .

A Black Lives Matter mozgalom ihlette street art alkotások, ha csak digitális formában is, de megmaradnak egy egyetemi projektnek köszönhetően. Két éve, a Kétfarkú Kutyapárt Basky néven készült alkotását is órák alatt lefestették. Kártérítést nem kaptak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet