Nézem Képzőművészet 2 milliárd forint kártérítést kapnak a street artosok, amiért...

2 milliárd forint kártérítést kapnak a street artosok, amiért lefestették a graffitijeiket

Promóció

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megerősítette a korábbi ítéletet, amely szerint az ingatlanfejlesztő tulajdonosnak 6,75 millió dollár kártérítést kell fizetnie a graffitiseknek.

Törvény előtti egyenértékűség

Promóció
- Advertisement -

Az amerika Legfelsőbb Bíróság elutasította Jerry Wolkoff New York-i ingatlanfejlesztő fellebbezését, amellyel az ellene hozott precedens értékű ítéletet kívánta volna megtámadni. Wolkoff cégét ugyanis 6,75 millió dollár – több mint 2 milliárd forint – kártérítési összeg megfizetésére kötelezete a bíróság. A büntetés oka, hogy lemázolta Long Island City-ben a tulajdonában lévő raktárépületek külső falára festett graffitiket, írja a The Art Newspaper.

A raktárépület még a lefestés előtt / Fotó: Getty Images

Az elképesztő összegen az a 21 utcaművész osztozik, akik rajzait eltüntette a tulajdonos. A Legfelőbb Bíróság döntésével Wolkoff kimerítette az arra irányuló jogorvoslati lehetőségeket, hogy elkerülje az összeg kifizetését. A bírói döntés az 1990-es Képzőművészeti törvény alapján fenntartja a graffitisekek igazságszolgáltatáshoz való jogát, amennyiben alkotásaik engedélyük nélkül semmisítik meg vagy teszik tönkre.

Izgalmas koncepcióba öltöztette a berlini fal darabjait két street artist

Évtizedekig a berlini fal a világ megosztottságát szimbolizálta. Most két vezető utcai művész készített egy alkotást a fal leomlásának 30 évfordulójának alkalmából. Thierry Noir és STIK utcai művészek a londoni Imperial War Museum mal közreműködve a berlini fal két eredeti, csúnya betondarabjára festették alkotásaikat. A fal 1989 november 9-i leomlása a XX.

„Az ítélet azt vetíti előre, hogy a street artot is óvnunk kell, nem szabad megrongálni. A döntés jelentősége, hogy a szövetségi törvény ezentúl nem csak a MoMÁ-ban vagy a Louvre-ban kiállított alkotásokat védi, hanem a köztereken engedéllyel készített műveket is” – nyilatkozta Eric Baum, a művészek egyik ügyvédje.

Nem mindenkinek jár kártérítés

Scott Gant, a cég egyik ügyvédje, aki a beadvány szövegét készítette, elismerte, hogy nincs más jogérvényesítési lehetőségük. Ugyanakkor, tette hozzá, a bíróság nem foglalkozott azzal, hogy ők a fellebbezésben jelezték, hogy a hivatkozott jogszabály szövege egy ponton „alkotmányellenesen homályosan fogalmaz”. Gant szerint emiatt ismét a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet egy hasonló ügy. Hozzátette, hogy egyelőre nem tűzték ki a kártérítés fizetési határidejét, de már elkezdődtek az erről folyó tárgyalások a bíróval.

Győzött a Led Zeppelin a plágiumperben egy vízbe fulladt zenésszel szemben

A hosszú ideje tartó jogi csatában végül az jelentette a Led Zeppelin zenekar győzelmét, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítélete érvényes maradt – írta a .

A Black Lives Matter mozgalom ihlette street art alkotások, ha csak digitális formában is, de megmaradnak egy egyetemi projektnek köszönhetően. Két éve, a Kétfarkú Kutyapárt Basky néven készült alkotását is órák alatt lefestették. Kártérítést nem kaptak.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3