Katarina Johnson-Thompson atlétikabajnok gyerekkora óta küzd a rasszizmussal

Katarina Johnson-Thompson sportolónő életét gyermekkora óta megkeserítik a rasszista támadások, de ő tovább folytatja harcát.

Kilencéves kora óta támadják bőrszíne miatt

Katarina Johnson-Thompson 24 éves korában költözött Dél-Franciaországba és még ugyanebben az évben az apját is elvesztette. Minden, amit az otthonának érzett, egy csapásra szertefoszlott. A trauma óta retteg a haláltól, és attól tart, hogy azok, akik számára kedvesek, egy napon nem térnek haza.

Katarina Johnson Thompson
Katarina Johnson-Thompson életét rasszista támadások közepette éli / Fotó: Nike

A sportoló kifejtette, hogy a BAME-közösség (színes bőrű kisebbségek) tagjainak még inkább ismerősek ezek az érzések, elég csak Breonna Taylor, Ahmaud Arbery és Elijah McClain tragédiáira gondolni, olvasható a brit Vogue-nak küldött írásában.

Digitális archívum őrzi meg a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó street artokat

2020 eddig már bőven bizonyította, hogy példátlan évet élünk. A világ a szemünk láttára szédítő ütemben változik. Miközben csak kapkodjuk a fejünket, még lekövetni sem egyszerű a folyamatokat, nemhogy összegyűjteni, rendszerezni és folyamatosan frissíteni az állandóan mozgásban lévő események leképeződéseit.

Az atléta kilencévesen szenvedte el az első atrocitást bőrszíne miatt. Egy rasszista kisfiú N-betűs szóval illette Johnson-Thompsont, tudván tudva, hogy ezzel megbántja őt. Nagyon jól tudta magáról, hogy nem fehér, mégis zavarba jött, amikor a rasszra vonatkozó formanyomtatványokat kellett kitöltenie. Ő mégis inkább Mel C-nek, mintsem Mel B-nek érezte magát.

Az országban minden BAME-közösséghez tartozó gyereknek szembe kell néznie hasonló vagy rosszabb szituációkkal, olvasható Johnson-Thompson írásában.

Nem tudják, miképpen kezeljék ezt a helyzetet, egyszerűen csak hozzászoknak, írja. Hozzátette, az oktatási rendszer sincsen felkészülve ezen helyzetek a kezelésre. Johnson-Thompson nem szeret konfrontálódni, és megérti, hogy bátorság kell ahhoz, hogy valaki fellépjen az igazságtalanságok ellen. George Floyd halálakor megosztott a követőivel egy listát azokról a brit könyvekről, amelyek az identitásról és rasszokról szólnak. (A brit könyvpiac listáinak élén egyébként kivétel nélkül színes bőrű írók álltak.) Voltak, akik azzal kritizálták, hogy maradjak inkább a sporttal kapcsolatos kommunikációnál.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Régebb óta vagyok fekete nő, mint atlétikai bajnok [/perfectpullquote]

– védekezett Johnson-Thompson a felvetéssel kapcsolatban.

Volt azonban olyan Facebook-barát is, aki megírta: „Az Egyesült Királyság az egyik legliberálisabb és legbefogadóbb ország a világon, ahol nincsen fehér kiváltság, és a rasszizmus szinte nem is létezik”.

A BLM mozgalom élére állt

Johnson-Thompson úgy érzi, a feledékenység része a problémának, ezért is nehéz az előrelépés az ügyben. Emlékeztet a 2005-ben Anthony Walker rasszista indíttatásból történt meggyilkolására, amely édesanyja lakhelyétől mindössze 20 percnyire zajlott le. A sportoló kifejtette a rasszizmus számos formát ölt a szigetországban nem csak rágalmazásra és gyilkosságokra kell gondolni.

I Cant Breathe Black Lives Matter GIF by INTO ACTION – Find & Share on GIPHY

Discover & share this INTO ACTION GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az utóbbi hónapok eseményei erőteljes párbeszédekre kényszerítettek bennünket. Arra sarkallta Johnson-Thompsont is, hogy átértékelje identitását. A sportoló szerencsésnek érzi magát olyan szempontból, hogy megvan a lehetősége hallatni a hangját különböző platformokon, és így harcoljon Black Lives Matter mozgalom mellett.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból