Katarina Johnson-Thompson sportolónő életét gyermekkora óta megkeserítik a rasszista támadások, de ő tovább folytatja harcát.

Kilencéves kora óta támadják bőrszíne miatt

Katarina Johnson-Thompson 24 éves korában költözött Dél-Franciaországba és még ugyanebben az évben az apját is elvesztette. Minden, amit az otthonának érzett, egy csapásra szertefoszlott. A trauma óta retteg a haláltól, és attól tart, hogy azok, akik számára kedvesek, egy napon nem térnek haza.

Katarina Johnson Thompson
Katarina Johnson-Thompson Életét Rasszista Támadások Közepette Éli / Fotó: Nike

A sportoló kifejtette, hogy a BAME-közösség (színes bőrű kisebbségek) tagjainak még inkább ismerősek ezek az érzések, elég csak Breonna Taylor, Ahmaud Arbery és Elijah McClain tragédiáira gondolni, olvasható a brit Vogue-nak küldött írásában.

Digitális archívum őrzi meg a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó street artokat

2020 eddig már bőven bizonyította, hogy példátlan évet élünk. A világ a szemünk láttára szédítő ütemben változik. Miközben csak kapkodjuk a fejünket, még lekövetni sem egyszerű a folyamatokat, nemhogy összegyűjteni, rendszerezni és folyamatosan frissíteni az állandóan mozgásban lévő események leképeződéseit.

Az atléta kilencévesen szenvedte el az első atrocitást bőrszíne miatt. Egy rasszista kisfiú N-betűs szóval illette Johnson-Thompsont, tudván tudva, hogy ezzel megbántja őt. Nagyon jól tudta magáról, hogy nem fehér, mégis zavarba jött, amikor a rasszra vonatkozó formanyomtatványokat kellett kitöltenie. Ő mégis inkább Mel C-nek, mintsem Mel B-nek érezte magát.

Az országban minden BAME-közösséghez tartozó gyereknek szembe kell néznie hasonló vagy rosszabb szituációkkal, olvasható Johnson-Thompson írásában.

Nem tudják, miképpen kezeljék ezt a helyzetet, egyszerűen csak hozzászoknak, írja. Hozzátette, az oktatási rendszer sincsen felkészülve ezen helyzetek a kezelésre. Johnson-Thompson nem szeret konfrontálódni, és megérti, hogy bátorság kell ahhoz, hogy valaki fellépjen az igazságtalanságok ellen. George Floyd halálakor megosztott a követőivel egy listát azokról a brit könyvekről, amelyek az identitásról és rasszokról szólnak. (A brit könyvpiac listáinak élén egyébként kivétel nélkül színes bőrű írók álltak.) Voltak, akik azzal kritizálták, hogy maradjak inkább a sporttal kapcsolatos kommunikációnál.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Régebb óta vagyok fekete nő, mint atlétikai bajnok [/perfectpullquote]

– védekezett Johnson-Thompson a felvetéssel kapcsolatban.

Volt azonban olyan Facebook-barát is, aki megírta: „Az Egyesült Királyság az egyik legliberálisabb és legbefogadóbb ország a világon, ahol nincsen fehér kiváltság, és a rasszizmus szinte nem is létezik”.

A BLM mozgalom élére állt

Johnson-Thompson úgy érzi, a feledékenység része a problémának, ezért is nehéz az előrelépés az ügyben. Emlékeztet a 2005-ben Anthony Walker rasszista indíttatásból történt meggyilkolására, amely édesanyja lakhelyétől mindössze 20 percnyire zajlott le. A sportoló kifejtette a rasszizmus számos formát ölt a szigetországban nem csak rágalmazásra és gyilkosságokra kell gondolni.

I Cant Breathe Black Lives Matter GIF by INTO ACTION – Find & Share on GIPHY

Discover & share this INTO ACTION GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az utóbbi hónapok eseményei erőteljes párbeszédekre kényszerítettek bennünket. Arra sarkallta Johnson-Thompsont is, hogy átértékelje identitását. A sportoló szerencsésnek érzi magát olyan szempontból, hogy megvan a lehetősége hallatni a hangját különböző platformokon, és így harcoljon Black Lives Matter mozgalom mellett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.