A Fidesz szerint a Gothár-ügy miatt távozniuk kell a Katona és a Színművészeti vezetőinek

Néhány hete robbant ki az újabb metoo-botrány, miszerint Gothár Péter, a Katona József Színház rendezője, a Színház -és Filmművészeti Egyetem tanára szexuálisan zaklatta egy kollégáját. A Fidesz frakcióvezetője, Halász János szerint vezetőváltásra van szükség.

Nemrég derült ki, hogy Gothár Péter, a Katona József Színház rendezője, a Színház és- Filmművészeti Egyetem tanára szexuálisan zaklatta kollégáját. Eleinte nem akarta megnevezni a Katona az elkövetőt, ám később egy újabb közleményben, Gothár Péter kérésére nyilvánosságra hozták. Etikai vizsgálatot is kért az egyetemtől a rendező maga ellen.

Ellenmondásokkal teli a két közlemény, hiszen míg az elsőben több zaklatásról olvasni, addig Gothár nyilatkozata egyes számban íródott. Máté Gábor, a Katona igazgatója néhány napja adott interjút a 24.hu-nak, amelyben megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba. Ám kiderült, hogy már egy éve tudott arról, hogy mit tett Gothár. És a főváros vezetése is megszólalt: lezártnak tekinti az ügyet. De nem úgy, mint a kormány.

Így magyarázta el Máté Gábor, miért így kezelte a Katona a Gothár-ügyet

November vége felé, 19-én adott ki közleményt a Katona József Színház. Mint arról beszámoltunk, az egyik munkatársuktól megváltak “erkölcstelen viselkedése” miatt. A szóban forgó közleményből nem derült ki, ki a személy és mit tett. Sajtóinformációk szerint rendező lehetett, ám a további találgatásnak véget vetett az érintett közleménye: Gothár Péter maga vallotta be tettét.

A Fidesz frakció szóvívője, Halász János is megszólalt az ügyben. Vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház -és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt – ezt nyilatkozta az ATV Híradónak az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak, ezért ebben az ügyben nemcsak Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell. Határozott az álláspontunk, elérkezett az ideje, hogy személyi következményei legyenek a Gothár-ügynek[/perfectpullquote]

– mondta csütörtökön Halász, miután Máté Gábor elárulta, már egy éve tudott arról, mi történt a rendező, és a kolléganőjük között.

halász jános fidesz gothár péter ügy katona józsef színház
Halász János, a Fidesz frakcióvezetője / Fotó: Csudai Sándor

Az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Pósán László egyetért Halász Jánossal. Mint mondta az ATV Híradónak: munkajogi vagy akár büntetőjogi vonzata is lehet az ügynek, és válaszolt arra a kérdésre is, hogy a Színművészetin vagy a Katona József Színházban szükség lehet-e vezetőváltásra.

Pósán Lászlót, az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnökét telefonon érte el az ATV Híradója.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha engem kérdez, én azt gondolom, hogy igen egy ilyen természetű következménynek lennie kellene[/perfectpullquote]

– jelentette ki Pósán.

pósán lászló fidesz
Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottság elnöke / Fotó: MTI

Arra a kérdésre, hogy melyik intézményben azt felelte, hogy „értelemszerűen akár a színháznál is és akár a színművészeti oldaláról is, ahol ez felmerül, ott kell, hogy legyen személyi következménye.” Arról is beszélt, hogy ezt ők fogják kezdeményezni, mert „Halász János nem véletlenül mondta, de az nem a parlament hatásköre.”

Karácsony Gergely főpolgármester és a főváros Emberi Erőforrások bizottságának elnöke más véleményen van.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gothár Péter ügyében azok az intézmények, amelyek eddig kapcsolatban voltak vele, ők jogosultak arra, hogy döntéseket hozzanak, a Katona József Színházban, azt gondolom, hogy ez a döntés megszületett[/perfectpullquote]

– mondta Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely az új főpolgármester, akinek még Hulk is gratulált

Tegnap lezajlott a 2019-es önkormányzati választás. Az egyik legnagyobb csatát Karácsony Gergely vívta Tarlós Istvánnal. Végül az ellenzék közös jelöltje, Karácsony nyert. Ezt pedig a Hulkot alakító Mark Ruffalo sem hagyta szó nélkül. választás 2019, tarlós istván, mark ruffalo hulk

Niedermüller Péter, a Főváros Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke már arról beszélt, hogy „az elmúlt napokban a Katona József Színház részéről valóban professzionálisan kezelve volt, mindannyian tudjuk, hogy Gothárt eltávolították a színházból, levették  a darabját, nem rendez, én azt gondolom, a színháznak ezen a téren több tennivalója nincs.”


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból