Ismét rekordnézőszám és két új tag a Katona József Színházban

A júniusban záródó színházi évadban a budapesti Katona József Színház három játszóhelyének 716 előadását összesen mintegy 131 ezer néző látta, ami az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a színház történetének leglátogatottabb évadját hozta.

A legfoglalkoztatottabbak

A hagyományoknak megfelelően a Katona évadzáró társulati ülésén átadták a belső művészeti elismeréseket. Vasárnap délelőtt így a színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Elek Ferenc kapta, a Háztűznézőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenöt éve alapított és saját erőből tart fent azóta is – Ujlaki Dénes vehette át. Az évadban legtöbbször, 200-szor Kocsis Gergely lépett színpadra, őt 197-197 előadással Szirtes Ági és Elek Ferenc követte.

A Társulat tovább fejlődik

Ősztől két új taggal bővül a társulat: Bányai Kelemen Barna, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt. Emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztályában idén végzett Vizi Dávid csatlakozik a Katonához.

Idén sem tétlenkedett a Katona

Máté Gábor igazgató az évadzárón emlékeztetett rá, hogy a társulat művészei ebben az évadban számos fontos szakmai díjat nyertek, melyekre büszke lehet a színház. A 2017 szeptemberében megrendezett Színikritikus-Díjátadón hat, a 2018-as POSZT-on négy elismerést hoztak el a Katona alkotói. 2017 decemberében Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért a legjobb európai színésznőnek járó díjat vehette át Berlinben, márciusban pedig Jászai Mari-díjban részesült.

A testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra a legjobb európai színésznő és A négyzet a legjobb európai film

A svéd-német-francia-dán koprodukció volt a legsikeresebb film az Európai Filmakadémia (EFA) gáláján, hét jelölésből ötöt váltott díjra. Alkotója, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat. A négyzet: Hogyan viselkedjünk Svédország legmenőbb múzeumában?


Színházpedagógiai programjuk, a Behívó a következő évadban részben átalakul. Az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált programok mellett új, projekt alapú munkákat is indítanak, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. Eltáv nevű felzárkóztatási programjuk pedig jövőre már a harmadik évét kezdi meg. Szúcs-Bányatelep mellett ősztől egy másik Heves megyei szegregátumban is folytatják a munkát, hogy a fővárosi fiatalok, felnőttek és az ott élő romák közösen élhessék át a színház társadalomformáló erejét.

Ezek lesznek terítéken az új évadból

A Katona József Színház a 2018/19-es évad első bemutatóit decemberben tartja. A több író művéből összeállított Johanna című előadást Hegymegi Máté rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Szuhovo Kobilin, 19. századi orosz író Az ügy című művét Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon. Ugyanebben a hónapban debütál Heinrich von Kleist Pentheszileia című darabja, melyet Tarnóczi Jakab, egyetemi hallgató állít színpadra a Sufniban.

Szürke galamb: Sokatmondóan értelmezhetetlen szociográfia – Kritika

A Monty Python-csoport Macska Összezavaró Kft. (Confuse-a-cat Ltd.) részből ismert jelenet jut eszembe a Stúdió K Szürke galamb előadásán elmélkedve. Abban a fekete macskának végül sikerül összezavarodnia és bemegy a házba. Én még bambán tekintek magam elé. A rendszerváltáskor íródott Tar Sándor bűnregényéből Horváth Csaba rendezte előadást bő egy éve tartják műsoron a Ráday utcai színházban.

2019 márciusában Csehov Platonovjának bemutatójára kerül sor Székely Kriszta rendezésében a Kamrában, míg Máté Gábor Rozsdatemető 2.0 címen, Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját rendezi a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó premierjét májusban tartják: a Kamrában Tar Sándor Szürke galamb című művét Gothár Péter rendezésében láthatják a nézők, Federico Garcia Lorca Öt év múlva című darabját pedig Zsámbéki Gábor viszi színre a nagyszínpadon.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból