Kutatás szerint a reggeli kávé igenis jót tesz nekünk

Kávéfüggők és antikoffein-hívők régóta vitáznak arról, pontosan hogyan stimulálja az agyunkat a reggeli fekete és miért. Előnyös és hátrányos hatásairól is olvashattunk már, egy új kutatás szerint azonban kifejezetten pozitív, ha reggel legurítunk belőle egy csészével. Ám nem mindegy, hogyan és mikor.

Ideje megismerni legjobb barátunkat

Az International Coffee Organization (ICO) adatai szerint a világ 1,4 milliárd csésze kávét önt ki minden reggel. A nagy rohanás ellenére is betérünk a Starbucksba kikérni az aznapi koffein-löketünket és semmilyen munkának nem állunk neki addig, míg kézhez nem kapjuk az aznapi muníciót. A sokaknak már-már függőséget okozó italról azonban keveset tudunk, és nem szentelünk annak se elég figyelmét, hogy mikor érdemes fogyasztani azt, hogy a kellő hatást elérhessük. 

Kave Hatas
Nem Mindegy, Mikor Fogyasztjuk El A Napi Kávéadagunkat / Képünk Illusztráció

A kávéban található koffein a fáradtság érzetéért felelős biokémiai adenozint cseréli energiává, ami aztán megadja a kellő löketet a nap további részére. Ennek köszönhetően a dopamin is tovább fejti ki hatását szervezetünkben, ami a pozitív hangulatunkat idézi meg. A reggeli fekete azonban nemcsak felpörgetni képes, de a fizikai fellépésen, az izmokon is segít, valamint az anyagcserét is serkenti. Az adrenalin-szintünket megemelve a szívünk is hevesebben dobog tőle. A dopamin szervezetünkben való jelenléte azonban még több koffein kívánását eredményezi, ami komoly függőséghez vezethet. 

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását Barbara Gordon, az adathalász Gyermekként csodálta Batmant. James Gordon, a denevéremberrel együttműködő nyomozó nevelt lánya. Fotografikus memóriával rendelkezik, az adatgyűjtés játszi könnyedséggel megy neki. Atlétika terén is képezte magát, és a Batgirl jelmezét is magára öltötte. A szuperhősködésről Batman próbálta meg lebeszélni.

A szervezetbe érkező koffein 10 perc után megemeli a vérnyomásunkat, csakúgy ahogy újabb 10 perc után a dopamin szintünket is, ami a pozitív és fókuszált hangulatot eredményezi. Fél órán belül már a látásunk is élesebbé válhat, több hormon kezd el termelődni a testünkben. 40 percen belül a neurológiai funkciónkra is kedvező hatást gyakorol, ennek köszönhetően a koordinációinkat és az izmaink erejét is pozitívan érinti. Négy óra után az anyagcserénk is beindul, majd hat órán belül a koffein távozik a szervezetünkből. 

Számos előnye van

A Consumer Reports szerint napi 400mg koffein az egészséges életvitelünk része lehet, ez napi 2-4 csésze kávét jelent. 600 mg felett azonban káros hatásait is érzékelhetjük. És hogy miért? A stresszre adott válaszreakciónként megnő a kortizol szintünk, és az ekkor bevitt koffein mennyiség pedig hatással lehet ennek képzésére. Ez azt jelenti, hogy ha újra elérjük ezt a magas kortizol szintet, a bevitt koffein-mennyiségnek még többnek kell lennie, hogy ez a tolerancia ne valósulhasson meg. 

A McDonald’s így űz csúfot a sznob kávéfogyasztókból

Pontosabban a kávéreklámokat, amelyek akkurátus módon mutatják be a kávét, már-már művészi szintre emelve az élményt. Ezzel nincs semmi baj, de a gyorsétterem nem a lassú és elnyújtott kávéfőzés híve. Hogy ezt bizonyítsák, a brit McDonald’s összeállt a Leo Burnett London kreatív ügynökséggel, hogy népszerűsítsék a McCafé arabica kávéját.

A Bigthink szerint azonban a kávéfogyasztásnak számos előnye van: serkenti az anyagcserét, segít a fizikai fellépésünkön, valamint a depresszió tüneteivel való megküzdésben, boldoggá tesz. Csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét, nagyszerű B2, B3, B5, magnézium és kálium, valamint antioxidáns-forrás. A kutatók szerint a kávét délelőtt 10 és dél között vagy délután 14 és 17 óra között érdemes fogyasztani.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból